Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Ouderen kapen startersappartementen weg bij jongeren

Beeld © Getty Images

Ruim tien jaar geleden kwamen ouderen en jongeren elkaar niet zo vaak tegen op de woningmarkt, maar dat is veranderd. Beide leeftijdsgroepen mikken op appartementen in de stad en als ze elkaar tegenkomen, wint de vermogende 55-plusser de biedingsstrijd.

"Ouderen drukken jongeren uit de markt", zegt hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer. Jongeren haken af in grote steden, omdat appartementen daar veel te duur zijn geworden.

Aandeel jonge kopers zakt

In de afgelopen acht jaar is het aandeel jonge kopers dat een appartement koopt met een derde ingezakt. Het aandeel oudere kopers is in die periode meer dan verdubbeld, blijkt uit onderzoek van het kadaster en Rabobank.

 

Miniatuurvoorbeeld

Werk en vertier

Starters hebben het heel moeilijk op de woningmarkt, signaleert ook Paul de Vries, woningmarktexpert van het Kadaster. Ze willen graag in de stad wonen, waar werk en vertier is. De huizenprijzen zijn daar alleen gigantisch gestegen. Appartementen in steden zijn te duur geworden voor jongeren.

"Maar deze categorie wil niet in omliggende gemeentes als Purmerend bij of Culemborg kopen. Gevolg is dat jongeren besluiten niet te verhuizen. Hun aandeel op de kopersmarkt zakt dus", verklaart De Vries de cijfers.

Rijke baby boomers

Tegelijkertijd vergrijst Nederland. We hebben meer ouderen en ook meer rijke ouderen. De babyboomers zijn de rijkste generatie. Zij hebben wel het vermogen om die dure appartementen te kopen.

En die ouderen hebben de behoefte om naar de stad te gaan. "De stad is groener, veiliger en schoner geworden en er zitten veel voorzieningen als theaters en ziekenhuizen," vertelt econoom Nic Vrieselaar van Rabobank.

Een kleine aardverschuiving

De 55-plusser koopt niet alleen appartementen om er zelf in te wonen. Ze zien het ook als beleggingsobject of gebruiken het appartement om hun studerende kinderen in te laten wonen.

"Met het tempo waarin jongeren nu minder en ouderen steeds meer appartementen kopen, is het mogelijk dat over een paar jaar ouderen vaker appartementen kopen dan jongeren. Dat zou een kleine aardverschuiving zijn", aldus Vrieselaar.