Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Starterslening blijft toch door slimme truc

Beeld © ANP

De starterslening voor starters op de koopwoningmarkt blijft in aangepaste vorm toch bestaan. Starters, die nu nog te weinig verdienen voor een volledige hypotheek, kunnen extra geld lenen om hun eigen hypotheek te kunnen aflossen.

Dat meldt het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn).

De starterslening is een speciale lening waarbij de eerste drie jaar geen rente hoeft te worden betaald en ook niet hoeft te worden afgelost op de schuld. Door die opzet voldoet de lening niet meer aan de huidige strengere regels die voor hypotheken zijn doorgevoerd, waarbij aflossen verplicht is gemaakt. Voor de starterslening werd een uitzonderingsperiode ingesteld, die eind dit jaar afloopt.

Lenen voor je eigen aflossing

Door een nieuwe constructie wordt de verplichte aflossing op de hypotheek in de eerste drie jaar voldaan uit een extra leningenpotje, zonder dat de fiscale en financiële voordelen uit de oude opzet worden aangetast.

Daarvoor is de ‘combinatielening’ bedacht, die de starter aangaat naast de hypotheek. Uit die lening wordt de verplichte aflossing van de starterslening betaald. De combinatielening loopt dus net zoveel op als de starterslening afneemt. Starters houden zo recht op renteaftrek, maar zien wel hun schuld op de gewone standaardlening oplopen.

De Vereniging Eigen Huis is blij dat de starterslening wordt doorgezet. De vereniging stelt wel dat er nog meerdere mogelijkheden zijn om hulp te krijgen bij de aankoop van een huis, als je het zelf nog niet kan betalen.