Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Voortaan kan je ook je hypotheek crowdfunden

27 juni 2016 22:22 Aangepast: 31 juli 2017 02:30

Heb je er al eens over gehoord: de crowdfundhypotheek? Die bestaat. Tenminste: hij komt binnenkort op de markt. De Nederlandse startup Jungo kreeg er vorige week een AFM-vergunning voor.

"We zijn echt ongelofelijk blij dat we hem hebben", zegt een stralende Vincent van den Noort, oprichter van Jungo. Het had aardig wat voeten in de aarde om de vergunning te krijgen, vertelt hij. "Er is veel discussie over geweest."

De hypotheek werkt als volgt: de crowdfundbank leent in principe gewoon het volledige bedrag aan zijn klanten uit en vraagt daar, zoals gebruikelijk, rente over. "Als je bij ons een hypotheek afsluit, krijg je deze gegarandeerd. We keuren dus ook aanvragen af, want we willen niemand met schulden opzadelen”, zegt hij in Z Today.

Liever kijken dan lezen?

Wat is het verschil?

Het verschil zit hem in het crowdfunddeel, zei hij al eerder tegen RTL Z. Voor 20 procent van de hypotheeksom begin je een crowdfundactie bij vrienden en familie, die over hun lening rente vergoed krijgen. Slaagt deze actie, dan loopt de bank minder risico en daalt de rente die je over je hypotheek moet betalen.

De bank probeert scherp geprijsde hypotheken aan te bieden. "Op het moment dat er nog geen crowdfundingsactie is gestart, en we dus de volledige lening aanbieden, willen we in de top 3 van scherpst geprijsde hypotheken staan. Op het moment dat je crowdfundingsactie lukt, worden we dus goedkoper."

Hypotheken voor millennials

Van den Noort kwam op het idee nadat hij zag dat er voor allerlei producten gecrowdfund werd, behalve voor hypotheken. "Wat ons betreft is het tijd om daar wat nieuws voor neer te zetten."

Jungo richt zich op millennials van 25 tot 35 jaar. "Starters op de woningmarkt", verduidelijkt hij. De investeerders die Jungo probeert aan te spreken zijn daarentegen wat ouder: "de babyboomers, daar zit toch iets meer vermogen."

3 tot 3,5 procent rendement

Leuk idee, maar stel nou dat je vrienden en familie geen cent over hebben om in jouw nieuwe huis te investeren? Dan biedt Jungo een oplossing: "Wijzelf proberen ook een groot netwerk van (particuliere) investeerders aan ons te binden", zegt Van den Noort.

Alle crowdfunding campagnes komen op een platform van Jungo te staan en crowdfunders kunnen zelf kiezen in welk project ze hun geld steken. Investeerders krijgen daarbij alleen maar hypotheekaanvragen te zien die al door de bank gecheckt zijn. Over een hypotheek met een looptijd van 8 jaar, krijg je als investeerder tussen de 3 en 3,5 procent rendement.

Risico's

Om de risico's voor geldschieters te verkleinen, heeft de bank een garantiepotje om de kosten van wanbetalers te dekken. "Op het moment dat iemand zijn huis niet meer kan betalen, betalen we zelf de investeerders door."

Mocht je willen investeren, dan is het wel goed om in je achterhoofd te houden dat het potje onvoldoende is als er écht nood aan de man is. "Maar dan hebben we allemaal een probleem", zegt hij. In dat geval staan de geldschieters, zoals altijd het geval is bij crowdfunding, achteraan de rij om hun investeringen terug te krijgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore