Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Rabobank komt ook met 'hypotheek binnen een week'

Het is de zoveelste nieuwe aanbieder in korte tijd Beeld © ANP

Niet meer weken wachten totdat je weet wat voor hypotheek je kunt krijgen. De Rabobank wil binnenkort klanten binnen een week laten horen of ze een lening kunnen krijgen voor hun huis. Bij ING is er, als je haast hebt, ook zo'n snel traject mogelijk.

Dat maakt de bank vanochtend bekend. Na een proef in Friesland, rolt Rabobank het concept nu ook uit in de rest van Nederland. Normaal duurt het proces van een hypotheekaanvraag zo’n weken. Vervelend, maar ook belemmerend, als je een huis wil kopen in een stad waar het hard gaat met de verkoop. Met het verlossende woord na een week moet deze belemmering weggenomen worden.

Binnen een week
Binnenkort moet het nog maar een week duren bij de bank, inclusief eerste telefoontje en oriënterend gesprek. Dat is wel alleen in het geval dat je een huis op het oog hebt en een bod wil doen. Je moet zelf alle documenten paraat hebben en uploaden. Er ligt dus ook een flinke verantwoordelijkheid bij de klant om het proces zo vlot mogelijk te laten verlopen. Tussentijds kun je natuurlijk nog beslissen om voor een andere hypotheekverstrekker gaan. 

Bij andere banken worden de wachttijden ook steeds korter. Bij ING weet de klant, na het eerste gesprek, na vijf dagen welke hypotheek hij kan krijgen. Een afspraak voor zo'n gesprek is er, als je haast hebt, binnen 24 tot 48 uur. Bij ABN Amro duurt de gemiddelde tijd tussen eerste en laatste contact 2 a 3 weken, maar als er haast bij is 'is het in principe ook mogelijk om het binnen een week te regelen.'

Zzp'ers
Ook zzp'ers kunnen bij de bank terecht voor een hypotheek op korte termijn, voor ongeveer dezelfde voorwaarden als iemand die in loondienst is. Het maximale leenbedrag is hetzelfde: 102 procent van de waarde van de woning. Ook het vastgestelde inkomen van de ondernemer wordt volledig meegenomen. Startende zzp'ers en flexwerkers met één jaar werkervaring kunnen in aanmerking komen voor een hypotheek in een week, zegt de bank. 

Over de grens gaat het ook hard met het snel verstrekken van hypotheken. De Amerikaanse financiële instelling Quicken Loans bijvoorbeeld, wil 'voor de hypotheken doen wat het internet heeft gedaan voor het kopen van muziek.' Via een supersnel leenplatform wil het zo veel mogelijk mensen zo snel mogelijk een hypotheek verstrekken.

Zorgelijk? Zolang de data op de juiste manier wordt geanalyseerd, hoeft snelle dienstverlening nog geen probleem te zijn, stelde minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem eerder. Maar 'snelle kredietverlening kan ook tot onverantwoorde kredietverlening leiden'. Daarom is de zorgplicht van banken nog altijd relevant. "Dat geeft ook wel iets aan van de meerwaarde van de banken in de toekomst", zei Dijsselbloem.