Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Startup komt met sla en vegaburger uit de muur: 'Gat in de markt'

Een voorbeeld van een maaltijd uit de muur Beeld © Health Food Wall

Vanaf volgende maand haal je in Amsterdam naast je vertrouwde kroket, frikandel of kaassoufflé, ook bietenburgers en salades uit de muur. Anouk Snelders (26) bedacht de Health Food Wall en denkt daarmee vooral gezondheidsfreaks te trekken.

Miniatuurvoorbeeld

De zaak aan de Kinkerstraat moet eind augustus opengaan en een muur met zo'n dertig gekoelde vakken met to-go-maaltijden bieden, naast een lunchroom. "Je kunt kiezen uit twee salades, een curry met zoete aardappel en een vegaburger", zegt Snelders (foto) tegen RTL Z. 

De jonge ondernemer is daarmee de volgende die duikt op de groeiende wens van consumenten om gezonder te snacken. "Ik zag een gat in de markt voor de combinatie plantaardig eten met de efficiëntie van een automaat zoals bij Febo", zegt ze. Via haar eigen netwerk wist ze 'meerdere duizenden euro's' voor de zaak op te halen.

Niet tot laat snacken

Echt tot laat snacken zoals kan bij Febo zit er bij Health Food Wall overigens niet in. De zaak is open van 8:00 tot 19:00, voor degenen die willen ontbijten, lunchen of een snelle avondmaaltijd mee willen nemen naar huis.

Afhalers kiezen de gewenste etenswaar op een touchscreen en betalen met pin ergens tussen de 7 en 9 euro per maaltijd. Vervolgens gaat er een vakje open. De automaat wordt op dit moment gemaakt in een fabriek in Italië door een Nederlands bedrijf, laat de ondernemer weten zonder namen te noemen.

'Vers uit eigen keuken'

Snelders belooft dat alles wat in haar zaak te koop is, vers in de eigen keuken wordt bereid. Zoveel mogelijk met biologische producten en met een focus op vegetarisch en veganistisch eten. Daarmee hoopt ze 'de echte foodies' te trekken, die graag gezond en snel willen eten.

"Ik ben zelf de doelgroep", zegt Snelders, die een studie voeding en diëtetiek volgde en als kok werkte in een restaurant. "Wie een echt gezonde maaltijd wil moet daar nu vaak veel moeite voor doen of lang op wachten", zegt ze.

Kant-en-klaarsalades

Het concept doet ook een beetje denken aan de populaire saladebar Sla, die aardig aan de weg timmert. Iemand die een snelle groene maaltijd wil kan bovendien ook voor een kant-en-klaarsalade van Albert Heijn of een andere supermarkt gaan.

"Dat kan zeker", zegt een zelfverzekerde Snelders daarover. "Naar mijn idee zijn de supermarktmaaltijden alleen minder vers en minder verzadigend. Gemaakt in een grote productieketen, zonder liefde. Dat is bij ons wel anders."

Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bleek vorig jaar wel dat er nog steeds veel zout en verzadigde vetten zitten in producten zoals brood, chips en kant-en-klaarmaaltijden. De hoeveelheden dalen wel gestaag, maar voldoen nog lang niet altijd aan de eisen. Zo voldeed 63 procent van de kant-en-klaarmaaltijden aan de maximale zoutnorm.

AH heeft ook een maaltijdmuur

Miniatuurvoorbeeld

AH werkt zelf overigens ook aan een maaltijdenautomaat. Op het hoofdkantoor in Zaandam wordt op dit moment getest met een machine waarmee je maaltijdsalades en kant-en-klaarmaaltijden uit de muur kunt trekken.

"De AH Maaltijdmuur is al drie weken in gebruik, volgende week is de laatste testweek", laat een woordvoerder van het bedrijf weten. Het bedrijf denkt dat het apparaat vooral geschikt is voor locaties waar mensen 24 uur per dag komen. Als de test succesvol is bekijkt de super of het project verder wordt uitgezet.

Een aantal boerenbedrijven werkt ook al met automatiek om hun waar te kunnen verkopen aan passanten en mensen uit de buurt (zie foto voor voorbeeld).

VS kent geen automatiek

Ook Snelders zou haar maaltijdenautomaat graag op meerdere plekken zien. "We bekijken de mogelijkheden nog, maar een idee is om muren te plaatsen bij bedrijven die wij dan dagelijks van verse maaltijden gaan voorzien." Dat zou een bedrijf dan zo'n 30.000 euro per machine gaan kosten, los van de maaltijden.

Over een paar jaar zou dat ook in het buitenland kunnen, denkt de ondernemer. "Ik ben voor mijn studie in de VS geweest, daar is een enorme behoefte aan snelle, betaalbare maaltijden. En het automatenconcept bestaat daar nog niet."