Geld en Werk

Spannende dag in Frankfurt: wat gaat de ECB doen?

08 september 2016 06:00 Aangepast: 30 juli 2017 11:00
Beeld © AFP

Het is vandaag spannend in Frankfurt op het hoofdkantoor van de ECB. De rente staat al op een historisch lage -0,4 procent en er is al voor 1 biljoen euro aan (staats)obligaties opgekocht, maar de inflatie wil maar niet stijgen. Wat gaat de ECB nu doen?

De inflatie in Europa is momenteel erg laag. In sommige landen al flink onder de 0 procent. Zelfs in Nederland dalen de prijzen en dat is niet de bedoeling van de Europese Centrale Bank. De ECB heeft als doelstelling (als mandaat) om de inflatie richting de 2 procent te krijgen en te houden.

Vandaag om 14:30 uur komt ECB-president Mario Draghi met een plan van aanpak om de economie aan te zwengelen en daardoor de inflatie aan te jagen. 

Maatregelen nu of hinten op volgende maand?

Marktkenners verwachten dat Draghi voor deze maand nieuwe maatregelen aankondigt, of alvast hint op nieuwe maatregelen voor de komende maanden. Via onze website kan je vanaf 14:30 uur live de persconferentie volgen. Elianne Kuepers is namens RTL Z aanwezig in Frankfurt en zal aan Draghi een paar vragen stellen. 

Elianne heeft alvast een vooruitblik gemaakt:

De inflatie moet omhoog

De ECB heeft als doelstelling prijsstabiliteit in de hele Eurozone. Daarvoor moet de inflatie gemiddeld op 2 procent liggen, omdat bij het huidige gemiddelde van 0 procent er in diverse landen flinke prijsdalingen zijn en dat heeft vervelende gevolgen voor de economie.

Zo wordt je (hypotheek)schuld bij dalende prijzen een steeds grotere molensteen om je nek. Ook kunnen consumenten aankopen uitstellen omdat ze verwachten dat het over een poosje nog goedkoper is om producten aan te schaffen.

De ECB heeft om de economie aan te jagen en de inflatie een impuls te geven de rente al naar een historisch laag niveau gebracht. Banken die geld over hebben moeten 0,4 procent rente betalen om hun geld bij de ECB te mogen stallen. De banken kunnen zelf haast onbeperkt geld lenen bij de ECB, tegen 0 procent rente, om de kredietverlening weer op gang te helpen.

Als bedrijven meer investeren en consumenten ook meer uitgeven, dan zullen uiteindelijk de prijzen wel móeten stijgen is de verwachting. Maar dat gebeurt maar niet, al lange tijd niet. De inflatie in Europa is te laag. De ECB heeft de inflatie nog niet kunnen beïnvloeden.

Wat gaat de ECB doen?

De Europese Centrale Bank heeft al voor 1000 miljard euro aan obligaties gekocht en zit bij sommige landen aan z'n maximum. De ECB koopt maandelijks voor 80 miljard euro aan obligaties en die raken uitverkocht.

De ECB heeft namelijk zelf bedacht om niet meer dan een derde van een bepaalde obligatie op te kopen, omdat anders de invloed van de bank te groot wordt. Ook koopt de ECB geen obligaties op waarvan de rente onder de -0,4 procent ligt en dat is zeker bij veel obligaties met een korte looptijd in Duitsland nu al het geval.

Thumbnail

Het zou kunnen dat de ECB vandaag aankondigt dat die marges worden vergroot, dat ze meer obligaties mag opkopen. Ook is waarschijnlijk dat ECB nog in ieder geval een jaar doorgaat met opkopen. Het huidige programma loopt vooralsnog tot eind maart 2017.

'Meer obligaties zuidelijke landen opkopen'

De ECB koopt nu obligaties op naar verhouding van de grootte van de economie van een land. Eerst kopen ze die van Duitsland, het grootste land van de Eurozone en dan volgt het volgende land. Gevolg is dat vooral de Duitse obligaties momenteel erg duur zijn en eigenlijk te duur om te kopen volgens de regels van de ECB.

Als ze die regel laten vallen, en daar wordt over gesproken, dan kunnen ze meer obligaties opkopen van zuidelijke landen met veel schulden, zoals Italië en Spanje. "Maar dat is controversieel, dat begint op fiscale politiek te lijken", aldus Claire Jones die namens de Financial Times de ECB volgt.

Jones geeft vrijdag in het programma Money Talks haar visie op het controversiële stimuleringsbeleid van de ECB: "Draghi houdt nu nog zijn kaarten tegen de borst."

'Aandelen kopen of geld uitdelen' 

In de Wall Street Journal wordt al gespeculeerd dat de ECB ook nog aandelen zou kunnen opkopen en wat helemaal 'out-of-the-box' zou zijn, is dat de ECB geld gaat uitdelen aan de burgers. De ECB koopt dan geen obligaties meer op, maar strooit het geld als helikoptergeld uit over de bevolking. Alles om de economie aan te jagen.

Het kan ook nog dat de ECB met een grote verrassing komt door haar rente verder te verlagen, naar zeg -0,6 procent, waardoor de rente op spaargeld hard naar 0 procent gaat, je hypotheek goedkoper wordt, maar de pensioenen verder worden uitgehold

De markt wacht ondertussen gespannen af wat de meerderheid van de ECB beslist. 85 procent van de analisten verwacht dat Draghi vandaag met extra maatregelen komt. 

Vrijdagavond om 22:00 uur heeft het RTL Z-programma Money Talks een special over de ECB, waar behalve Draghi ook onze eigen bankpresident Klaas Knot aan het woord zal komen over het beleid van de ECB, de lage rente en wat je nu zelf moet doen.

Lees ook op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore