Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Uurloon zzp'ers stijgt hard sinds het einde van de crisis

18 juli 2018 10:58 Aangepast: 18 juli 2018 11:07
Zzp'ers aan het werk in B. Amsterdam. Beeld © ANP

Zelfstandigen zijn bezig met een lekkere inhaalslag als het gaat om hun uurloon. Sinds het einde van de crisis zijn ze gemiddeld 15 procent meer per uur gaan verdienen.

Dat is een groot verschil met werknemers. Hun uurlonen stegen tussen 2014 en nu met 5,3 procent. Trek daar de inflatie van 3,8 procent nog eens vanaf en er blijft een zeer bescheiden plusje over voor mensen in loondienst.

Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek van het economisch bureau van ING.

Miniatuurvoorbeeld

Geen overbodige luxe

De sterke loongroei van zelfstandigen sinds het einde van de crisis is trouwens geen overbodige luxe. Tijdens de zware jaren tussen 2009 en 2013 liepen zij namelijk een flinke achterstand op.

Over de hele crisis bezien stegen hun uurlonen nog wel een beetje: met 3,4 procent, maar dat was veel minder dan de inflatie over die periode van 10,1 procent.

Miniatuurvoorbeeld

Met andere woorden: zelfstandigen gingen er in de praktijk fors op achteruit in hun uurloon. Werknemers bleven in diezelfde periode met een minuscuul plusje zitten. Hun uurloon steeg met 10,5 procent terwijl de inflatie dus bijna even hoog was.

Beide groepen leden tijdens de crisis

Onder de streep gingen beide groepen er trouwens op achteruit in die tijd. De stijging van de totale beloning, waarin het uurloon wordt vermenigvuldigd met het aantal werkenden en het aantal uren dat zij maken, bleef zowel voor zelfstandigen (6,9 procent) als voor werknemers (5,6 procent) ruim achter bij de inflatie.

Meer op RTLZ.nl: Cao-lonen in 2018: reken je nog niet rijk

Maar sinds die tijd ging alles beter. De economie trok aan, de werkloosheid nam af en zelfstandigen kregen het weer een stuk drukker. Daar hebben ze flink van geprofiteerd in hun uurloon en sinds het begin van de crisis is daardoor de beloning per uur van zzp'ers zelfs iets harder gestegen dan die van werknemers.

Miniatuurvoorbeeld

Gemiddeld 25 euro per uur

Sinds 2008 zijn de lonen van zelfstandigen, door de dikke na de crisis inhaalslag, met 18,9 procent gestegen. Die van werknemers met 16,4 procent. In diezelfde periode bedroeg de inflatie zo'n 14 procent.

Maar helaas, helaas: dat betekent niet dat zelfstandigen door de bank genomen nu meer per uur verdienen dan werknemers. Gemiddeld factureren zzp'ers nu 25,87 euro per uur. Bij werknemers komt er 34,87 euro bruto per uur binnen.

Nettogat is kleiner

Netto is dat gat wel kleiner, zegt de bank erbij. Dat komt omdat zelfstandigen meer belastingvoordelen krijgen en omdat lagere inkomens nu eenmaal minder belast worden. Aan de andere kant lopen ondernemers wel weer een groter risico: zij kunnen veel makkelijker zonder opdracht (en dus geld) komen te zitten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van