Geld en Werk

Wel mailen, niet praten: kantoortuin maakt ons lomp

18 juli 2018 10:10 Aangepast: 18 juli 2018 11:49
Samen, maar toch alleen: de koptelefoon is als een 'niet-storen'-bordje. Beeld © Getty

Een open kantoortuin waar je gemakkelijk even bij een collega langsloopt om snel te overleggen over dat ene project. Dat is het droombeeld van de baas: zonder muren werken we beter samen, stijgt de productiviteit en profiteren we van elkaars intelligentie. De praktijk is een stuk weerbarstiger, concluderen Harvard-onderzoekers.

Een grote, open werkplek, zonder scheidingswandjes en gesloten kantoren zorgt er niet voor dat werknemers hun collega's eerder opzoeken. Integendeel. Menselijk contact, een 'face-to-facegesprek', nam bij de door Harvard onderzochte bedrijven met 70 procent af.

Zie ook: Binnenkijken bij de kantoortuin van Amazon

In plaats van een praatje sturen collega's elkaar e-mails of berichtjes. Dat is de conclusie van een studie in het wetenschappelijke tijdschrift Philosophical Transactions. Digitaal contact neemt juist met 20 tot 50 procent toe.

Eerste veldstudie naar kantoortuin

Volgens de onderzoekers van Harvard Business School is het de eerste keer dat wetenschappers contact en samenwerking op grote schaal meten in een open werkplek. Wel waren er enquêtes onder medewerkers en sociologische studies. 

Zo bleek uit onderzoek van Oxford Economics and Plantronica dat medewerkers zelf zeggen te balen van de kantoortuin: 53 procent wordt teveel afgeleid door geluid. 

'Isoleren met grote koptelefoon'

Onderzoekers Ethan Bernstein en Stephen Turban concluderen iets soortgelijks. "Juist in die open kantoortuin kiezen werknemers ervoor zich zoveel mogelijk te isoleren, bijvoorbeeld door een gigantische koptelefoon te dragen. Tegelijkertijd proberen ze zichzelf er zo drukbezet mogelijk uit te laten zien. Iedereen kan je immers in de gaten houden." 

War on walls

Het onderzoek van de Harvard Business School bestaat uit twee studies, beide bij een groot Fortune 500-bedrijf. De namen van de bedrijven blijven onbekend. 

Een van de kantoren was recent een 'war on walls' gestart. Het experiment vond plaats drie weken voor de invoering van de open kantoortuin en drie weken na dat moment. In totaal zat er dus zes weken tijd tussen. 

Meer dan 50 medewerkers wilden meedoen met het experiment en kregen een kastje omgehangen dat hun contacten registreerde. Een microfoon hield bij of ze luisterden of spraken, maar de onderzoekers konden gesprekken niet afluisteren. 

Man of vrouw: maakt niet uit

Bij een ander Fortune 500-bedrijf deden de wetenschappers een soortgelijk experiment, maar hier noteerden ze ook persoonlijke kenmerken van de deelnemers: man of vrouw, en rol binnen de organisatie of het team.

Geslacht speelde uiteindelijk geen rol. Wel zagen de onderzoekers dat mensen die in een kantoortuin dicht bij elkaar zitten meer menselijk contact hebben dan met mensen wier bureau verder weg staat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van