Geld en Werk

Verdachten van Vestia-zwendel moeten jarenlang de cel in

17 juli 2018 15:17 Aangepast: 17 juli 2018 16:07
Marcel de V. tijdens de parlementaire enquete naar misstanden bij woningcorporaties in 2014 Beeld © ANP

De twee hoofdverdachten in het financiële schandaal rond woningcorporatie Vestia zijn veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen.

De rechtbank in Rotterdam acht bewezen dat de 52-jarige voormalige kasbeheerder van Vestia Marcel de V. zich schuldig heeft gemaakt aan omkoping, oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen. Hij kreeg vandaag drie jaar cel opgelegd, na een eis van vier jaar.

De 47-jarige financieel tussenpersoon Arjan G. is schuldig bevonden aan omkoping en fraude. Hij kreeg 2,5 jaar cel, na een eis van vier jaar en negen maanden.

Omkopingsschandaal

De twee waren de spil in een omkopingsschandaal bij de destijds zeer grote woningcorporatie. V. was kasbeheerder bij Vestia en G. financieel tussenpersoon. Samen sloten ze bij banken jarenlang honderden contracten af - ter waarde van 23 miljard euro - voor zogeheten derivaten, financiële producten die beschermen tegen rentestijgingen.

Het ging mis toen de rente fors daalde. Vestia kwam in 2012 in grote financiële problemen door de beleggingen. De derivaten moesten worden afgekocht en dat kostte 1,9 miljard euro. Andere woningcorporaties moesten bijspringen om de grootste corporatie van Nederland overeind te houden.

Miljoenencommissies

Uiteindelijk bleek dat De V. en G. voor deze contracten zelf heimelijk ruim 20 miljoen euro aan commissie opstreken. G. ontving deze 'fees' en betaalde de helft aan De V., die binnen Vestia veel vertrouwen en vrijheid genoot.

Om de handelwijze, de steekpenningen en omkooprelatie te verdoezelen, pleegden ze valsheid in geschrifte, stelde de rechtbank. Die vond dat ze gedreven door hebzucht de grenzen hebben overschreden. De V. liet onder meer zijn huis verbouwen en kocht luxe spullen.

'Neveninkomsten'

De V. is altijd blijven ontkennen dat hij strafbare feiten pleegde. Hij betaalde ook belasting over wat hij ziet als 'neveninkomsten'.

G. werkte wel mee aan onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM). Toch gaf hij volgens de rechtbank geen volledige openheid op het gebied van een opzettelijk onjuiste administratie en belastingaangifte.

Twee andere verdachten kregen een taakstraf en een boete voor het medeplegen van omkoping. Drie verdachten, onder wie de vader en de ex-partner van G., zijn vrijgesproken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van