Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Huurprijzen stijgen verder door, maar niet in het noorden

Huurprijzen stijgen opnieuw. Beeld © Getty

De huurprijzen in de vrije sector zijn het afgelopen kwartaal opnieuw gestegen. Alleen in Friesland en Drenthe is de gemiddelde vierkantemeterprijs gedaald. Ook Overijssel is relatief goedkoop.

In die drie provincies huur je een woning voor minder dan 10 euro per vierkante meter. Dat blijkt uit de Huurmonitor van Pararius, de Funda van de vrije huursector. De noordelijke uitzonderingspositie is te wijten aan bevolkingskrimp, denkt directeur Jasper de Groot van Pararius.

Alleen Groningen vormt een uitzondering in het noorden, maar dat komt door Stad-Groningen. De aanwezigheid van een universiteit en een academisch ziekenhuis zorgen voor een grotere vraag naar woningruimte. Bovendien is de koopmarkt in de stad krap

Stijging past in trend

De geschetste ontwikkeling past in een trend van prijsstijgingen in de vrije huursector. Dat is de zogenoemde geliberaliseerde huurmarkt, waarop particuliere vastgoedbezitters huizen en appartementen verhuren aan mensen die niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Makelaarsvereniging NVM en Vastgoedmanagement NL publiceerden eerder dit jaar ook cijfers die een stijgende lijn lieten zien, wat betreft huurprijzen.  

Lees ook: Huurhuizen vrije sector steeds duurder: bewoners soms helft inkomen kwijt aan huur

Amsterdam duurste gemeente

Het landelijk gemiddelde ligt in het tweede kwartaal op 15,82 euro per vierkante meter, maar de verschillen zijn groot. Noord-Holland is met 20,66 euro veruit de duurste provincie, met Amsterdam (22,97 euro) als duurste gemeente. Toch is het niet de hoofdstad die het gemiddelde in Noord-Holland flink optrekt. 

Miniatuurvoorbeeld

"De afgelopen kwartalen steeg de gemiddelde huurprijs in Amsterdam met niet meer dan 2,3 procent. De prijzen in omliggende steden zijn wel flink gestegen. Dat betekent dat de gemiddelde prijsstijging in Noord-Holland wordt veroorzaakt door andere steden, zoals bijvoorbeeld Amstelveen en Haarlem", zegt directeur Jasper de Groot. 

Rotterdam 12,7 procent omhoog

Ook Rotterdam is een opvallende stijger. Volgens De Groot bewegen de huren zich hier richting Amsterdamse prijzen. De huren in de vrije sector gingen 12,7 procent omhoog naar 15,85 euro per vierkante meter.

"Rotterdam wordt steeds populairder en wordt vaker gezien als alternatief voor Amsterdam. Dat zorgt er ook voor dat de vraag naar woonruimte toeneemt", aldus De Groot. 

Berekening

Pararius berekent de gemiddelde vierkantemeterprijs met gegevens van huurwoningen die worden aangeboden op Pararius.nl. Het gaat dan uitsluitend om de huizen die in het tweede kwartaal zijn verhuurd voor meer dan 710,68 euro. (de geliberaliseerde grens). Daartoe behoren gemeubileerde, gestoffeerde en kale huurhuizen.