Geld en Werk

'Vliegende haai' en tuben: ondernemers zetten in op watersport

14 juli 2018 19:30 Aangepast: 14 juli 2018 19:43
Wie durft in een vliegende haai te zitten? Beeld © SkyShark

Pilates op een supboard in het water, een boot vermomd als haai die meters hoog de lucht invliegt en wakeboarden. Ondernemers halen steeds meer vertier naar recreatieplassen. "Mensen geven weer geld uit."

Met een handdoek in het zand liggen, boek erbij en eventueel een schep en emmertje; het gebeurt nog wel maar wie van iets meer actie houdt op en bij het water kan op steeds meer plekken in Nederland terecht.

Ondernemers rondom waterplassen, waarvan Nederland er tientallen telt, bieden steeds meer activiteiten aan, blijkt een rondgang in diverse regio's. Van flyboarden in Friesland, tot suppen (stand up paddle) met je hond in Loosdrecht en nachtduiken in Bussloo (bij Deventer en Apeldoorn).

Disco bodyboarden en indoor surfen

Neem Down Under in Nieuwegein. In 2010 opende deze watersportlocatie de deuren. Naast een strand en een afgebakend deel om te zwemmen, wordt hier gewakeboard, gesurft en getubed (achter een boot hangen in een rubberen band). Disco bodyboarden, kneeboarden en waterskiën kan ook. 

"We merken vooral dat wakeboarden enorm aan populariteit groeit", vertelt Sara van Doesburg, assistent manager recreatie. "Niet alleen bij ons maar ook in de rest van Nederland. Er worden nu hele wedstrijden georganiseerd."

Miniatuurvoorbeeld

Een kabelbaan over het water trekt de wakeboarders voort. (Foto: Eric Kleinberg voor Dow Under).

Wie een dag bij Down Undop het strand wil doorbrengen, betaalt 4 euro voor volwassenen en 2,50 euro entree per kind. Een uur wakeboarden kost voor volwassenen 19,50 euro per uur.

"We kunnen de vraag bijna niet aan. Neem indoor surfen, dat is helemaal volgeboekt. Mensen vinden het gewoon leuk om te doen en mensen geven hier ook weer meer geld aan uit." 

Die uitspraak wordt gesteund door cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. We geven meer uit, de economie groeit en ook met het consumentenvertrouwen zit het wel goed. Dat lag afgelopen maand boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. 

Sprongen van zes meter

Topdrukte is het ook voor Jurg van der Vlies van SkyShark. Eerst even een uitleg: de SkyShark is een kruising tussen een speedboot en een vliegtuig met een vermogen van 300 PK.

Wie hier in gaat zitten, zit binnen vier seconden boven de 100 kilometer per uur. De SkyShark kan onderwater duiken, sprongen maken van zes meter hoog en tollen en draaien over het water. Met mensen erin dus.

Deze seabreacher, zoals de vliegende haai officieel heet, werd in december door hem naar Nederland gehaald. Plannen daarvoor had hij twaalf jaar geleden al toen hij de duikmachine in de VS zag.

Maar omdat het concept toen nog zo in de kinderschoenen stond zag hij daar vanaf. Ook was er nog Europese goedkeuring nodig en een zak geld. De seabracher kost een 100.000 euro. Lachend: "Mijn pensioen ligt in het water." 

Van der Vlies wordt met zijn vliegende haai ingehuurd door bedrijven of door uitbaters van recreatieplassen en reist door heel Nederland. Vandaag was hij in Hellevoetsluis, morgen weer ergens anders. In het buitenland geeft hij ook demonstraties.

Peperdure verzekering

Meer dan een vaarbewijs had hij zelf niet nodig. "Maar het is wel handig dat ik ook kan vliegen", vertelt hij. Van der Vlies heeft al jaren een erkende parmamotorvliegschool. Dat is een vorm van paragliden waarbij iemand op zijn rug een motor draagt. 

In de vliegende haai kan naast hem nog één persoon mee, die ouder moet zijn dan zes jaar. Voor een rit van twintig minuten moet 95 euro worden neergelegd.

Van der Vlies legt uit: "Deze seabreacher verbruikt driekwart liter brandstof per minuut en de verzekering is ook peperduur." Voorheen was een rit dertig minuten. "Maar het is wel echt een achtbaan waar je inzit, twintig bleek genoeg."

Nederland watersportland

Nederlanders brengen graag tijd in of op het water door. In de leeftijdsgroep 18-44 jaar is het beoefenen van een watersport, inclusief zwemmen, populairder dan fietsen voor het plezier of een bezoek aan de sportschool, zo staat in het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2017 van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Watersport is echter wel seizoensgebonden. Van der Vlies weet niet of hij in de winter actief blijft in Nederland. "Je hebt dan toch te maken met regen, sneeuw en harde wind waardoor je afspraken dan weer af moet zeggen." Hij heeft al aanbiedingen gehad om in Florida (Amerika) of Nieuw-Zeeland te komen werken. "Wie weet doe ik dat." 

De winter doorkomen met schaatsen en eten

Bij Down Under in Nieuwegein komen ze daar allerlei activiteiten ook goed de winter door. Het bedrijf richt zich bijvoorbeeld ook op de zakelijke markt. Boven het restaurant zijn vergaderzalen, er is ook in de winter vraag naar bedrijfsuitjes, het onderste terras buiten is omringd door glas en er wordt vanalles georganiseerd.

"Wij kijken altijd naar wat me meer kunnen doen. Vorig jaar hadden we tijdelijk een curlingbaan, een winter fooddfestival en deze winter wordt dat misschien wel een schaatsbaan", vertelt Van Doesburg. Ook een uitbreiding, mits de gemeente dat goed keurt, zit in de pijpleiding. 

Moeder van 75 mee

Van der Vlies van SkyShark wil nog niet te ver op de zaken vooruitlopen. "Eerst maar eens meer voet aan de grond krijgen. En binnenkort komt er tweede seabreacher bij." Voordat hij verder moet, wil hij graag nog over zijn favoriete rit vertellen.

"Vorig jaar is mijn moeder van 75 jaar meegeweest. Dat was echt fantastisch." Vond ze het niet eng? "Nee hoor, ze vroeg zelfs of we niet wat harder konden gaan. Zo zie je maar, bijna iedereen vindt dit leuk."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore