Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Gouden tijden voor koks: torenhoog uurtarief en auto van de zaak

Er is volop werk voor koks. Beeld © ANP

Een hoger salaris, direct een vast contract en zelfs een auto van de zaak. Het zijn gouden tijden voor koks, want horecabedrijven zitten te springen om personeel. "Als golddigger kun je vragen wat je wil."

"Ik word regelmatig benaderd om ergens anders te komen werken. Dat gaat vaak gepaard met een flinke zak met geld", zegt chefkok Rouven Bohg (zie foto links). Hij werkt bij restaurant/brasserie Stelleplas in het Zeeuwse Heinkenszand.

 

Miniatuurvoorbeeld

Maar Bohg is niet te verleiden tot een transfer. Hij heeft het naar zijn zin bij Stelleplas en zijn werkgever heeft hem net een loonsverhoging gegeven.

Wel is hij als chefkok al enige tijd op zoek naar een collega. "Wij hebben een vacature voor souschef. Iemand die zelfstandig kan werken en meedenkt over de menukaart." Die zoektocht verloopt moeizaam. "We hadden iemand gevonden, maar die besloot toch ergens anders te gaan werken", zegt de Zeeuwse kok.

Werk in overvloed

Enzo Salatiello (zie foto rechtsonder) is freelance kok in en rond Amsterdam. "Geef mij een krat met courgettes, zeg hoe je ze gesneden wil hebben en ik zorg dat het goed en snel gebeurt". Salatiello wordt bijna dagelijks gevraagd door horecabedrijven om in vaste dienst te komen, maar hij heeft geen belangstelling.

Er is werk in overvloed en als freelancer kan hij zelf bepalen wanneer, waar en hoeveel hij wil werken. Dat is ideaal voor Salatiello die al negen jaar kok is, maar inmiddels ook Algemene Sociale Wetenschappen studeert aan de Universiteit van Amsterdam.

Schreeuwend tekort aan koks en obers

Jaarlijks groeit het aantal banen in de horeca met 3,5 procent. Dat is veel harder dan het totaal aantal banen in onze economie (0,6 procent). In 2019 zullen er 442.000 banen zijn in de horeca, blijkt uit cijfers van het UWV.

Lees ook: Schreeuwend tekort aan koks en obers: 'Ik moet nu twee dagen dicht'

Ook het aantal openstaande vacatures stijgt. Er wordt vooral hard gezocht naar mensen in de bediening en naar koks. Bijna 80 procent van de openstaande vacatures voor kok is moeilijk in te vullen, volgens het UWV.

Hoog salaris

Het is goed verdienen als freelance kok. "In een jaar tijd is het uurtarief met 30 tot 40 procent omhoog gegaan", constateert Salatiello.

Niels Arntz is mede-oprichter van Temper, een platform waarop zzp'ers in de horeca kunnen reageren op klussen. Ook hij signaleert een stijging van het uurtarief. Hoe hoger de vraag, hoe hoger het uurtarief van de freelancers. "Vorige maand verdienden koks via ons gemiddeld 24,50 per uur." Een avond werken levert dan al snel 200 euro op. 

3000 euro voor jonge kok zonder ervaring

 

Miniatuurvoorbeeld

Koks krijgen via Temper minimaal 22 euro en er is geen maximum. Een uurtarief van 44 euro komt ook voor.

Een jonge kok die net van de opleiding komt kan soms direct 3000 euro bruto per maand verdienen, vertelt chefkok Bohg. Een aantal jaar geleden moest een kok zonder werkervaring nog uitgaan van de helft van dat bedrag.

Vast contract en auto van de zaak

Horecabedrijven doen meer dan alleen een goed salaris bieden. "Na je proeftijd kun je direct in vaste dienst komen en sommige horecabedrijven bieden zelfs een auto van de zaak aan. Ze doen alles om maar goed personeel aan te trekken en te houden", aldus de Zeeuwse chefkok Bohg. Ambiance en locatie zijn ook van belang in hoe aantrekkelijk je bent als opdrachtgever, zegt Arntz van Temper.

Salatiello wordt extra in de watten gelegd als hij als freelancer in een restaurant komt werken. "Meedelen in de fooi of een extra drankje na sluitingstijd, opdrachtgevers doen er alles aan om je tevreden te stellen."

Gold digger kan alles vragen

Het aantal banen in de horeca stijgt voorlopig door, blijkt uit cijfers van het UWV. Dus de toekomst ziet er goed uit voor koks. Vooral voor goede koks. Chefkok Bohg: "Als golddigger kun je alles vragen, maar je moet het wel waar maken."