Geld en Werk

Wells Fargo ontslaat 5300 werknemers om spookrekeningen

09 september 2016 09:24 Aangepast: 09 september 2016 11:16
Klanten van Wells Fargo moesten betalen voor spookrekeningen Beeld © Getty

De Amerikaanse bank Wells Fargo heeft 5300 medewerkers ontslagen en een boete van 185 miljoen dollar betaald omdat werknemers in totaal anderhalf miljoen neprekeningen creëerden. Zo konden ze een hogere provisie berekenen en daardoor hun eigen 'targets' halen.

Klanten van de bank moesten betalen voor rekeningen die ze zelf nooit hadden geopend: spookrekeningen dus. Die rekeningen had het personeel van Wells Fargo geopend met de bedoeling om daarvoor provisie in rekening te brengen. Een lekker makkelijke manier om je eigen doelstellingen te halen, je chef niet teleur te stellen en een hogere bonus te kunnen innen.

In totaal werden meer dan 1,5 miljoen neprekeningen geopend. Er werden zelfs pincodes en e-mailadressen verzonnen om het echt mogelijk te maken. Ook werden er 565.000 creditcards aangevraagd.

Provisie

De overenthousiaste bankmedewerkers maakten geld over van echte naar niet-bestaande rekeningen van klanten, zonder dat die klanten daarvan wisten. Voor die overboekingen werden natuurlijk wel provisie berekend.

Inmiddels is de zaak uitgekomen en moet de bank met de billen bloot. Het betaalt 185 miljoen dollar boete. Daar bovenop krijgen benadeelde klanten 5 miljoen dollar vergoed voor kosten waarvan zij het bestaan niet afwisten.

1 op de 50 medewerkers ontslagen

Dat de fraude op grote schaal plaatsvond blijkt uit het feit dat in de afgelopen jaren in totaal 5300 medewerkers zijn ontslagen, dat is zo'n 2 procent van het totaal.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore