Geld en Werk

Nieuwbouwhuizen veel vaker per opbod verkocht

11 juli 2018 11:37 Aangepast: 11 juli 2018 11:37
Projectontwikkelaars bouwen in Utrecht Leidsche Rijn. Beeld © ANP

De woningmarktgekte heeft inmiddels ook de nieuwbouwmarkt bereikt. Steeds vaker verkopen projectontwikkelaars nog te bouwen woningen aan de hoogste bieder.

Dat blijkt uit een analyse van de Volkskrant. Het per opbod verkopen is opmerkelijk, normaal wordt er geloot voor nieuwbouw. 

Het is dan ook een doorn in het oog van de Vereniging Eigen Huis (VEH), laat woordvoerder Hans André de la Porte weten aan RTL Z.  Precieze cijfers heeft hij niet, maar hij ziet wel dat het aantal klachten over deze praktijken fors is toegenomen.

Misbruik van schaarste

Onder meer in vinexwijk Utrecht Leidsche Rijn en Amsterdam-Noord is bieden in plaats van loten normaal geworden. Al komen er inmiddels ook klachten uit de provincie.

André de la Porte spreekt van misbruik maken van schaarste. "Het is ongewenst, maar niet verboden." Wel kunnen gemeentes die nieuwbouwgrond uitgeven eisen dat de woningen alleen per loting worden verkocht.

Wie pakt de overwaarde?

Mensen met veel eigen geld kunnen over de taxatiewaarde heen bieden en zetten zo huizenzoekers die volledig afhankelijk zijn van een hypotheek buitenspel. Het bedrag dat overboden wordt moet namelijk uit eigen zak betaald worden.

Projectontwikkelaars en investeerders kiezen voor verkoop per opbod, omdat de waarde van het nog te bouwen huis kan stijgen in de periode van het bouwen. Die waardestijging belandt in de oude situatie in de zakken van de koper. Projectontwikkelaars willen ook graag meeprofiteren van de gekte op de woningmarkt.

De branchevereniging van projectontwikkelaars, Neprom, is geen voorstander van het fenomeen en is bang dat de sector en projectontwikkelaars er een slechte naam door krijgen. Wordt er wel voor een biedingstraject gekozen, dan roept de Neprom op tot volledige transparantie.

Bij nieuwbouwwoningen worden veel fouten gemaakt:

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van