Geld en Werk

Extra zakcentje: werkende gepensioneerden verdubbeld

09 augustus 2016 15:40 Aangepast: 30 juli 2017 17:30
De 74-jarige Paul McCartney is ook niet van plan om achter de geraniums te kruipen. Beeld © ANP

Rustig genieten van je pensioen? Daar denken steeds meer gepensioneerden anders over. Het aantal 65-plussers dat een zakcentje bijverdient is de afgelopen twaalf jaar bijna verdubbeld.

Zowel het aantal ouderen in loondienst als kleine zzp'ers is de afgelopen twaalf jaar bijna verdubbeld, blijkt uit gegevens van het CBS die RTL Z opvroeg.

Die laatste groep bestaat uit zelfstandig ondernemers die minder dan twaalf uur per week werken. "Een beetje bijbeunen", noemt zzp-expert Pierre Spaninks het. "Echte zzp'ers zijn dat natuurlijk niet, maar pensionado's die het leuk vinden om een paar centen bij te verdienen."

Bijbeunen of niet; in 2003 was slechts 16 procent van alle kleine zzp'ers gepensioneerd. Dat aantal steeg de afgelopen jaren flink door naar ruim 32 procent. In totaal werken nu 81.000 ouderen als zzp'er. "Dat zzp'en is erg aantrekkelijk voor ouderen, want je bent dan veel flexibeler. Je hoeft niet meer onder een baas te werken en kunt zelf bepalen wat je gaat doen", zegt Spaninks.

Thumbnail

Grafiek: Aantal 65-plussers die werken als zzp'er x 1000.

Ondernemende ouderen

Toch zijn het niet alleen ondernemende types die steeds vaker nog betaald werk doen. De netto arbeidsparticipatie - iedereen die betaald werk doet, of het nu zzp'en of een baan is - is de afgelopen twaalf jaar ook bijna verdubbeld onder 65- tot en met 69-jarigen.

Zo deed maar 7 procent van de 66-jarigen betaald werk in 2003, afgelopen jaar was dat gestegen naar 15 procent. Zelfs ouderen die tegen de zeventig aanhikken, laten in toenemende maten hun handen wapperen: 10,1 procent van hen is nog werkzaam in plaats van 5,2 procent in 2003.

Leeftijd 2003 2015
65 jaar 9,8 % 18,7 %
66 jaar 7,0 % 15,0 %
67 jaar 7,6 % 12,2 %
68 jaar 6,5 % 9,4 %
69 jaar 5,2 % 10,1 %

We worden allemaal steeds vitaler, dus arbeidseconoom Ronald Dekker van Tilburg University kijkt niet op van deze forse toename. "Werk is best leuk mede door de sociale contacten. Veel 65-plussers willen niet achter de geraniums zitten en dat verklaart die stijging", denkt Dekker.

Dus niet om het pensioen aan te vullen? "Meestal niet, veel van deze gepensioneerden hebben het financieel namelijk goed."

Werkgevers: liever zzp'er dan werknemer

Werkgevers staan echter nog steeds niet te springen om ouderen in dienst te houden, zegt Spaninks. "Daar hebben werkgevers stiekem niet zoveel zin in omdat zij veel te duur zijn. Daarnaast is het riskant. Je blijft aansprakelijk voor je werknemers als die langdurig ziek worden." Dat ouderen dus steeds meer heil zien als zzp'er is logisch, zegt ook arbeidseconoom Dekker. "Het was in de afgelopen decennia zo dat je in veel bedrijven en sectoren automatisch ontslag krijgt na de pensioengerechtigde leeftijd." Als je dus wilt doorbuffelen "is zzp-en een logische optie."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore