Geld en Werk

Wiebes: 'Aftrekposten zzp'ers blijven, dus ook voordelen voor huurders'

18 augustus 2016 15:17 Aangepast: 30 juli 2017 15:30
Staatssecretaris Wiebes in gesprek met RTL Nieuws Beeld © RTL Z

Staatssecretaris van Financiën, Eric Wiebes (VVD), wil de aftrekposten voor zpp'ers gewoon laten zoals ze zijn. En dus mogen zzp'ers een groot deel van de kosten voor hun huurhuis van de winst blijven aftrekken. "Zoals al jaren de praktijk is."

Wiebes reageert hiermee op een uitspraak van de Hoge Raad die stelt dat huurkosten van de winst aftrekken mag. De Belastingdienst past deze regels volgens hem al jaren toe, zoals ook in de wet staat, maar de dienst 'wilde toetsen of ze dat op een goede manier deden'.

Zzp'ers met een koophuis kunnen alleen woonkosten aftrekken als zij een 'zelfstandige werkruimte' hebben met eigen ingang, toilet en water. Oneerlijk? Wiebes vindt van niet: "Er zijn op allerlei andere terreinen dingen die zzp'ers een steuntje in de rug geven", zegt hij het RTL Z Nieuws.

'Geen aanleiding voor wetswijziging'

Over het feit dat er dan onderscheid wordt gemaakt tussen de zelfstandigen zonder personeel haalt hij zijn schouders op. "Zo is er ook onderscheid tussen zzp'ers en werknemers."

GroenLinks wil de wet wijzigen, maar Wiebes ziet daar geen aanleiding toe. Ook de PvdA wil de regels graag veranderen omdat er wel erg veel aftrekposten voor zzp'ers zouden zijn. Bang dat al die voordelen het leger aan zelfstandigen alleen maar doet groeien. Een angst die onterecht is, zo bleek onlangs uit cijfers van de Kamer van Koophandel.

Blij met zzp'ers

Wiebes is juist blij met alle zzp'ers. "Een aversie zul je bij mij niet bespeuren. We gaan ook niet snijden in aftrekposten. We hebben een heleboel zzp'ers, maar dat zijn ook mensen die belasting betalen en bijdragen aan economische groei en daar kan ik niet echt kritisch over zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore