Bij mediagenieke rampen buitelen bedrijven soms over elkaar heen om hulp aan te bieden. Zo ook bij de Thaise jongens die vast kwamen te zitten in een grot. Bedrijven doen dat met de beste bedoelingen, maar het is een risico voor hun imago. "Geld verdienen aan levens redden valt helemaal verkeerd."
Plotseling is hij wereldnieuws: Jeroen van Heck, directeur van pompbedrijf Van Heck uit het Friese Noordwolde. Zijn bedrijf zou de Thaise voetballertjes uit de ondergelopen grot kunnen redden, want Van Heck denkt met zijn hydraulische pompen over het juiste materieel te beschikken om de grot leeg te pompen.
Lees ook: Hulp Fries pompbedrijf niet meer nodig bij reddingsactie Thaise grot
Elon Musk en technische experts
Van Heck is niet de enige die inspringt op de gebeurtenis. Ook Tesla-baas Elon Musk denkt de oplossing te hebben. Hij bouwt vliegensvlug een kinderonderzeeboot om de kinderen te bevrijden. De tests van het bootje kunnen we op zijn Twitterpagina volgen.
Ondertussen mag bestuursvoorzitter Patrick Decker van watertechnologiebedrijf Xylem bij de Amerikaanse nieuwszender CNBC uitleggen hoe zijn technische experts kunnen helpen bij de redding.
Gunstige bijeffecten
RTL Z sprak met verschillende marketingexperts. Geen van hen wil twijfelen aan de goede bedoelingen van de bedrijven. "Noem mij naïef, maar ik denk echt dat ze het beste voor hebben met die kinderen", zegt Frank de Bruin van promotiebureau Activate & Co.
Tegelijkertijd zit er een gunstig bijeffect aan, constateert merkendeskundige Richard Otto. Volgens hem is het vaak interessant voor bedrijven om hun hulp aan te bieden bij rampen die veel media-aandacht krijgen. "Dit is interessant voor de partijen omdat er vaak enorme bedragen aan hangen. Ook als zij er niets aan verdienen, kunnen zij hun specialisme tonen."
Koppelen van geld en goed doen
Maar als bedrijf moet je wel oppassen dat je niet hoogdravend doet over je aangeboden hulp, waarschuwt Marijke Leliveld. Zij is universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen en doet onderzoek naar consumentengedrag en commerciële bedrijven die maatschappelijk goed willen doen.
"Consumenten zijn heel sceptisch, zeker in Nederland. Goed doen vinden we allemaal een heel belangrijke waarde die je beslist niet mag koppelen aan geld", zegt Leliveld. Ofwel: je kunt als bedrijf beter niets doen, dan goed doen en daar geld aan verdienen.
Busjes met logo
Dit is ook de reden waarom bekende Nederlanders vaak worden verguisd als ze reclame maken voor een goed doel. "Een bekende Nederlander die een commercieel product aanprijst vinden we veel minder erg."
Dus moeten Van Heck en Musk maar op hun handen gaan zitten? Nee, dat ook weer niet, maar ze moeten er geen ruchtbaarheid aan geven. "Je bent er gewoon om te helpen, zonder dat je logo prijkt op busjes of T-shirts", adviseert Leliveld. Otto: "Van Heck had beter al ter plaatse kunnen zijn met mensen en materieel voordat het persbericht eruit ging."