Geld en Werk

Starter komt steeds moeilijker de huizenmarkt op

09 juli 2018 17:25 Aangepast: 10 juli 2018 16:17
Het aantal starters dat een hypotheekaanvraag deed is flink gedaald. Beeld © ANP

Het aantal starters dat een lening wil afsluiten voor een huis is flink gedaald. Het afgelopen kwartaal deden zij bij elkaar opgeteld 33.000 hypotheekaanvragen. Dat is daling van ruim 9 procent, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Het totale aantal hypotheekaanvragen is in het tweede kwartaal van dit jaar wel gestegen. Dat blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN). In het tweede kwartaal werden bijna 98.000 hypotheekaanvragen gedaan.

Lees ook: 'Stijging hypotheekrente funest voor starters'

Dat is een stijging van 5,2 procent op jaarbasis. Meer dan de helft (ruim 53.000) komt daarbij voor rekening van mensen die hun hypotheek oversluiten en doorstromers.

Stijgende huizenprijzen 

Volgens HDN zijn de stijgende huizenprijzen een mogelijke verklaring voor de daling van het aantal hypotheekaanvragen door starters. Ook het hogere bedrag aan eigen geld dat ingebracht moet worden zou starters opbreken. Gemiddeld brengen starters zo'n 39.000 euro mee, bij hun hypotheekaanvraag. 

Lees ook: Kun je nog zonder aankoopmakelaar? 'Laat je niet gek maken' 

Starters hebben het al langere tijd moeilijk op de huizenmarkt. Bij de presentatie van de WoonIndex van ING, eind juni, zag de bank ook dat starters het 'geen gunstig moment' vinden om een woning te kopen. 

`