Geld en Werk

Kabinet koopt varkensboeren uit om stank en vervuiling

07 juli 2018 09:56 Aangepast: 07 juli 2018 10:14
Minister Schouten van Landbouw in de Tweede Kamer tijdens het debat over misstanden in varkensstallen. Beeld © ANP

Varkenshouders die willen stoppen krijgen een steuntje in de rug van het kabinet. Dat trekt 200 miljoen euro uit voor het uitkopen en ondersteunen van stoppende boeren.

Doel van het plan is het verbeteren van de leefomgeving in gebieden met veel vee in het zuiden en oosten van het land, waar veel stankoverlast is. Ook moet zo de uitstoot van schadelijke stoffen door varkenshouderijen afnemen. Dat heeft het ministerie van Landbouw zojuist bekend gemaakt.

De Peel in het zuidoosten van Noord-Brabant geldt als de regio met de hoogste 'veedichtheid' van heel Europa. Ook in het noorden van Limburg, delen van Gelderland en in Twente zijn relatief veel varkensboeren. De buren van al die boeren hebben last van de stank en het fijnstof dat door veeteelt in de lucht terechtkomt.

Nieuwe baan en omscholing

Het kabinet trekt 200 miljoen euro uit voor het uitkopen van boeren. Daarvan gaat 120 miljoen euro naar het ondersteunen van stoppende varkenshouders, die ook begeleiding kunnen krijgen bij een nieuwe baan en omscholing.

Daarnaast wordt er 60 miljoen euro geïnvesteerd in meer duurzame stallen met minder uitstoot en stankoverlast. Ook andere dierhouderijen profiteren van deze investeringen in nieuwe technieken: 40 miljoen euro is voor de varkenshouderij, 15 miljoen euro voor de pluimveehouderij en 5 miljoen euro voor de melkgeitenhouderij. 

Met de resterende miljoenen worden boeren uit de schulden geholpen en is er geld voor de herbestemming van de grond, en de bijkomende sloopkosten en asbestsanering.

Schouten: meerdere slagen

Volgens minister Schouten van Landbouw slaat het kabinet zo meerdere slagen tegelijk. "We ondersteunen varkensbedrijven die willen stoppen, we stimuleren innovaties en investeringen in nieuwe stalsystemen die de uitstoot van stoffen zoals methaan, fijnstof en ammoniak voorkomen,we werken aan de verdere verduurzaming en we verbeteren de leefomgeving rond veehouderijen", schrijft ze aan de Tweede Kamer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore