De zon schijnt, de terrassen zitten bomvol en de zomervakantie staat op het punt van beginnen. Gouden tijden voor restaurants, cafés en strandtenten. Dan moet je alleen wel aan personeel zien te komen. "Ik kan geen kok vinden en moet noodgedwongen twee dagen in de week dicht."
André Zandt van hotel ZandtaanZee op Schiermonnikoog zoekt al drie maanden naar een kok. Ook heeft hij nog twee mensen in de bediening nodig. "Klanten moeten zelf hun drankje aan de bar halen, omdat ik niet genoeg personeel heb en ik neem geen grote partijen aan."
In het Zeelandse Veere zit restaurant de Campveerse Toren. Eigenaar Hendrina van Cranenburgh is ook hard op zoek naar een kok. Omdat ze die niet kan vinden moet Van Cranenburgh noodgedwongen haar restaurant twee dagen in de week sluiten. "Wij zijn een familiebedrijf. In 70 jaar is dit nog nooit voorgekomen. Het enige voordeel is dat ik dan ook eens voor acht uur ’s avond thuis ben."
Hoger salaris niet de oplossing
Bedrijven in de horeca hebben grote moeite om personeel te vinden. Jaarlijks groeit het aantal banen in deze sector met 3,5 procent. Dat is veel harder dan het totaal aantal banen in onze economie (0,6 procent). In 2019 zullen er 442.000 banen zijn in de horeca, blijkt uit cijfers van het UWV.
Niet al die banen worden gemakkelijk ingevuld, want het aantal openstaande vacatures stijgt. Er wordt vooral hard gezocht naar mensen in de bediening en naar koks. Bijna 80 procent van de openstaande vacatures voor kok is moeilijk in te vullen, volgens het UWV.
Aantal openstaande vacatures en aandeel moeilijk vervulbare vacatures (mvv)
Meer salaris bieden is geen oplossing volgens Van Cranenburgh. "Dan moeten de prijzen op onze kaart ook omhoog en prijzen we onszelf uiteindelijk uit de markt." Zandt denkt daar ook zo over.
Geef kok en ober meer zekerheid
Volgens Anouk Kon van vacaturesite Indeed speelt het lage salaris wel een rol, maar is dit niet het belangrijkste punt. De onzekerheid in de horeca is een veel groter probleem. "Ze horen soms pas een dag van te voren dat ze de volgende dag moeten werken", zegt Kon.
Uitbaters moeten hun personeel dus meer zekerheid bieden. "Zeker een kok wil vastigheid, want meestal gaat het dan niet om zomaar een bijbaantje." Ook raadt Kon aan om de secundaire arbeidsvoorwaarden duidelijk te vermelden in de vacaturetekts.
Daarnaast moeten ondernemers in de horeca veel eerder beginnen met het werven van personeel. Ad hoc zoeken naar een kok is kansloos volgens Kon. "Wij zien dat er al eerder wordt gezocht naar baantjes in de horeca, dan dat de vacatures online verschijnen."
Lees ook: Winnaar beste strandtent: 'wij leven en ademen strand'
Ook zouden horecabedrijven creatiever moeten zijn bij het werven. Op Texel bijvoorbeeld is een ondernemer die een huis regelt voor seizoenskrachten.
Wees goed voor je personeel
En je moet zorgen dat je goed bent voor je personeel. Jorrit Lootsma is mede-eigenaar van Brouwerij Troost in Amsterdam en heeft vier zaken in de hoofdstad. "Wij werven de meeste mensen via ons eigen personeel. Ik vind het belangrijk dat ze het leuk vinden om bij ons te werken. Dat maakt ons ook aantrekkelijk voor nieuwe medewerkers."
Tekort aan horecapersoneel: dit zijn de oplossingen: