Geld en Werk

Van Jumbo tot het WK: dit is het miljoenenimperium van Björn Kuipers

06 juli 2018 14:30 Aangepast: 02 januari 2019 14:24
Björn Kuipers fluit een wedstrijd op het WK in Rusland. Beeld © ANP

Dit weekend fluit Björn Kuipers de kraker tussen Engeland en Zweden. Bij de FIFA zijn ze al jaren blij met de beste scheidsrechter van Nederland. Maar tussen alle voetbalwedstrijden door zwaait hij de scepter als supermarkteigenaar in het Twentse Oldenzaal. En ook dat doet hij met succes.

Wie in Oldenzaal de boodschappen doet, kan hem zomaar tegenkomen: de immer strenge, doch rechtvaardige Björn Kuipers. De bekende scheidsrechter runt er een vestiging van de Jumbo en een kapperszaak. Eerder had hij drie supermarkten in de stad, maar twee zijn er drie jaar geleden verkocht.

Supermarkt is miljoenenbusiness

Het legt hem allemaal geen windeieren, blijkt uit onderzoek van RTL Z. In de laatste jaarrekening, uit 2016, is te lezen dat voor 11,5 miljoen euro aan eigen vermogen in zijn holding zit. Meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2012.

Met de huidige zaken draait de BV Kuipers als een tierelier. Hij boekte in 2016 een winst van ruim 1,2 miljoen euro op een omzetresultaat van 4,4 miljoen euro. Het omzetresultaat is alles wat er verdiend wordt aan verkoop, minus de kosten van de inkoop ervan. Hoeveel er precies binnenkomt bij Haarstudio Oldenzaal is niet bekend.

Overigens mag Kuipers ook nog 191.000 euro aan beleggingsresultaat bij de miljoenen optellen. Het schijnt dat hij wat bedrijfspandjes exploiteert.

Kuipers 'te duur' voor Ajax

Met een totale nettowinst van bijna 1,4 miljoen euro zou Kuipers, als hij voetballer was, te duur zijn voor bijvoorbeeld Ajax. Het is een publiek geheim dat de Amsterdammers een salarisplafond van één miljoen euro hanteren.

In de wedstrijd Engeland - Zweden hoort Kuipers ook tot de waardevollere mannen op het veld, als we het eigen vermogen (11,5 miljoen) vergelijken met de marktwaardes van de voetballers. Bij Zweden hebben maar twee spelers een hogere marktwaarde, blijkt uit berekeningen van Transfermarkt. Helaas voor Kuipers: de Engelse equipe moet hij voor zich dulden.

Fluiten verdient ook niet slecht

Wie mag fluiten in het betaald voetbal, verdient ook een uitstekende boterham. In de eredivisie gaat het om een jaarsalaris van zo’n 70.000 euro, berekenden de collega’s van Voetbal Inside.

Wordt een scheids gevraagd door de UEFA of de FIFA om een internationaal duel te fluiten, dan is het pas echt kassa. In de Europa League en de Champions League gaat het om 5000 euro per wedstrijd. Voor iedere wedstrijd op het WK krijgt Kuipers zelfs 25.000 euro.

De wedstrijd van zaterdag is al de vierde voor Kuipers op dit toernooi. Dat tikt dus aardig aan. Met een beetje geluk krijgt hij ook nog een halve finale of misschien zelfs de finale toegewezen.

Kuipers verdient meer dan een miljoen met zijn Jumbo, maar voor het personeel is het geen vetpot:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van