Geld en Werk

WakaWaka maakt doorstart, crowdfunders krijgen inleg terug

05 juli 2018 16:31 Aangepast: 05 juli 2018 22:41
Mede-oprichter Camille van Gestel blijft betrokken bij WakaWaka. Beeld © WakaWaka

Duurzame zaklampenproducent WakaWaka blijft bestaan na het faillissement van afgelopen juni. Opleidingsinstuut TSM neemt de merknaam en resterende voorraden over.

Dat heeft curator Willemse zojuist bekend gemaakt. Oprichters Maurits Groen en Camille van Gestel zijn betrokken bij de doorstart van het bedrijf dat bekend staat om de opvallende gele zaklampen op zonne-energie.

De nieuwe eigenaar TSM Business School (TSM) brengt de merknaam WakaWaka onder in een nieuwe vennootschap. Het bedrijf in Enschede en Amersfoort neemt niet alleen de naam en inboedel over, maar laat direct weten dat het alle verplichtingen tot terugbetalingen uit crowdfunding nakomt.

Inleg komt terug in certificaten

Betrokkenen worden hier binnenkort over ingelicht. "Crowdfunders die via Symbid en OnePlanetCrowd certificaten van aandelen hadden in WakaWaka, krijgen de waarde van hun inleg terug in certificaten van aandelen in de nieuwe onderneming. Er zal gezorgd worden voor een volledig herstel van de rechten van die certificaathouders."

Ook crowdfunders die nog een aflossing tegoed hadden op hun lening aan WakaWaka via GeldvoorElkaar en OnePlanetCrowd, krijgen deze terug.

Te weinig lampen naar arme landen

Het verliesmakende WakaWaka ging failliet nadat een poging mislukte om 2,5 miljoen euro aan groeikapitaal op te halen. WakaWaka, opgericht in 2013, profileerde zich afgelopen jaren nadrukkelijk als groene, duurzame onderneming. Later bleek dat de onderneming veel te weinig lampen doneerde aan ontwikkelingslanden.

Ook dat wil TSM gaan oplossen. De nieuw gevormde onderneming heeft 'de intentie' om het beloofde aantal lampen alsnog te produceren en wil deze samen met noodhulporganisaties leveren in Libanon, Lesbos, Colombia, Puerto Rico, Mali en Bangladesh.

Het duurzame imago leverde WakaWaka veel aandacht op. Het bedrijf kwam vaak op positieve wijze in de pers, en won regelmatig duurzaamheidsprijzen. Ook wist de onderneming met een trits crowdfunding-acties investeerders te trekken, die geld in het bedrijf staken.

`