Geld en Werk

Wachten op goedkopere huizen zinloos: prijzen stijgen nog twee jaar fors

05 juli 2018 11:23 Aangepast: 05 juli 2018 12:11
Beeld © Getty

Wie al maanden zit te wachten op een stijging van de hypotheekrente en daarmee hoopt op goedkopere huizen heeft pech. Dit jaar en volgend jaar stijgen de huizenprijzen harder dan eerder gedacht. Dat staat in de nieuwe Woningmarktmonitor van het Economisch Bureau van ABN Amro.

Dit jaar stijgen de huizenprijzen met 8,5 procent, schat de bank. Dat is een half procentpunt meer dan in eerste instantie werd gedacht. Ook in 2019 worden de huizen nog fors duurder. De bank gaat uit van een stijging van 7 procent, terwijl eerder nog 5 procent werd verwacht.

Lage rente blijft laag

Het heeft allemaal te maken met de lage hypotheekrente, die vooralsnog laag blijft. Lang was de verwachting dat die later dit jaar zou gaan stijgen, omdat de ECB het opkoopprogramma wil gaan afbouwen. "Maar wij vermoeden dat de ECB hier vanwege de lage inflatie alle tijd voor gaat nemen", staat in de Woningmarktmonitor.

Ook dreigementen dat de huidige hoogconjunctuur langzaam op z'n hoogtepunt is, zorgt ervoor dat die forse rentestijging er voorlopig niet gaat komen. "De lage rente blijft de prijsontwikkeling [van de huizen] dus voorlopig steunen."

Groter verschil

Wel denken de economen van de bank dat het verschil tussen de lange rente en de korte rente groter wordt. Daardoor blijft de hypotheekrente voor kortere rentevasteperiodes laag. Wie kiest voor een rentevasteperiode van twintig of dertig jaar, kan op termijn wel een rentestijging verwachten.

Niet alleen de voortdurende lage rente zorgt ervoor dat het hoogtepunt op de woningmarkt nog steeds niet bereikt is. Ook het feit dat ons besteedbaar inkomen stijgt, waardoor we meer geld uit kunnen geven en het schrale woningaanbod zorgen voor de prijsstingen.

Meer over de woningmarktgekte op rtlz.nl:

RTL Z Huizenindex: 'Evenwicht huizenmarkt zoek, komende twee jaar geen verandering'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van