Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Product in het bonusschap bij Albert Heijn? Dat is dan 50.000 euro

Je product in het speciale bonusrek aan de kop van het schap? Dat kost je 50.000 euro. Beeld © ANP

Wie zijn product in de bonus wil hebben bij Albert Heijn moet diepe zakken hebben. De leveranciers betalen de supermarkt voor de actie en moeten minimaal 14.250 euro overmaken. Een speciale plek in het oranje bonusschap aan de kop van een rij kost 50.000 euro en wie kiest voor het totaalpakket is tonnen kwijt voor een weekje. De kosten voor de acties worden vaak doorberekend aan de consument.

De tarieven voor de bonusacties staan op de Samenwerkingstarievenlijst 2018 van Albert Heijn in handen van RTL Z.

Deze week zijn de eetrijpe avocado’s, kwark van Almhof en Unox-knakworsten in de bonus bij Albert Heijn. Die kortingen zien er leuk uit bij de kassa, maar wie betaalt die prijsverlagingen?

Onder druk van Albert Heijn

Niet de supermarkt. Albert Heijn verdient namelijk niet alleen aan de boodschappen die klanten afrekenen. Ook hun kortingsacties zijn een verdienmodel, zegt Jan-Willen Grievink van het FoodService Instituut. Dat was vroeger al zo met reclamefolders van supermarkten. "Als een leverancier daarin wilde komen, dan moest hij betalen voor zo’n plaatje", zegt Grievink.

Hoewel het niet verplicht is om aan bonusacties mee te doen, ervaren leveranciers wel druk, laten partijen weten aan RTL Z. Albert Heijn heeft een sterke positie en kan daarom die druk uitoefenen.

"Er wordt heel veel geproduceerd in Nederland. Eigenlijk te veel. Die producten zijn grotendeels inwisselbaar. Supermarkten kunnen daarom de verdeel-en-heerstactiek toepassen", legt Grievink uit.

Lees ook: De geheime wereld achter huismerkbier van supermarkten

Ruim 2 ton voor een uitgebreide kortingsactie

De prijzen die Albert Heijn rekent zijn fors. Wie zijn product een week in de bonus wil hebben, moet 14.250 euro of 21.000 euro betalen aan Albert Heijn, afhankelijk om hoeveel producten, bijvoorbeeld smaken, het gaat. 

Wie meer ruchtbaarheid wil geven aan zijn bonusactie kan kiezen voor 'kopaankleding'. Dat betekent dat de producten aan het einde van het schap, langs het brede gangpad op een plankje komen te staan. Daar staan de producten duidelijker in het zicht. Een leverancier moet hier een 50.000 euro voor afrekenen.

Een 'actie met rollende display' - dan staat je product op een speciaal voor jou ingerichte rolcontainer - kost maximaal 75.000 euro.

Wie het echt goed wil aanpakken, koopt een plekje in de bonusfolder en tekent in op reclame-uitingen op televisie, radio en internet. Prijs: 223.000 euro.

Miniatuurvoorbeeld

Voor een kleine leverancier valt het niet mee om 14.250 euro terug te verdienen. Grote partijen hebben ruime marketingbudgetten. "Die kortingen zitten ingecalculeerd in de basisprijs", zegt Grievink. Uiteindelijk betaal je er als consument dus zelf voor.

Lees ook: Albert Heijn-topman: robotisering gaat ten koste van banen

Leverancier betaalt jouw korting

Naast deze tarieven draait de leverancier grotendeels op voor de kortingen die de klant krijgt. Albert Heijn neemt genoegen met wat minder winstmarge, maar de rest van de kosten zijn voor rekening van de leverancier.

Stel, product X is in de bonus. De actie is 1 plus 1 gratis. Albert Heijn maakt normaal gesproken 30 procent winst op dit product. Tijdens de bonusactie accepteert Albert Heijn een lagere winstmarge, zeg 20 procent. Maar omdat het verkoopvolume omhoog gaat, zal de winst ook na aftrek van kosten voor Albert Heijn alsnog op peil blijven.

De leverancier moet er meestal wel op toeleggen. In het fictieve voorbeeld is de korting voor de consument 50 procent. Albert Heijn betaalt 10 procent en de producent de overige 40 procent.

Levert zo’n bonusactie leveranciers ook nog wat op? Jazeker, zegt Grievink. "De omzet is drie, vier misschien wel vijf keer hoger in zo’n week." En op de lange termijn versterken kortingsacties het merk.

De woordvoerder van Albert Heijn laat weten dat leveranciers graag adverteren via Albert Heijn. "Zij zijn blij met deze extra omzetmogelijkheden." Verder benadrukt de woordvoerder dat Albert Heijn kosten maakt voor de advertentiemogelijkheden.

Lees ook: Droombaan: de volgende Hamster-actie bedenken voor Albert Heijn