Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Draait Afrojack op voor mogelijk gesjoemel van zijn belastingadviseur?

Dj Afrojack. Beeld © ANP

Afrojack zou door het Openbaar Ministerie verdacht worden van belastingfraude, maar de Nederlandse dj is zich van geen kwaad bewust. Volgens zijn woordvoerder liet hij alles over aan zijn belastingadviseur. Kan je dan verantwoordelijk worden gesteld voor de fouten van je adviseur? We vroegen het aan een belastingadvocaat.

Volgens de Telegraaf heeft het OM de wereldberoemde dj, die in het dagelijks leven Nick van de Wall heet, op de korrel in een zaak die samenhangt met het onderzoek naar zijn fiscaal adviseur Frank B. afgelopen maart.

De adviseur die bekend staat als 'fiscalist van de sterren' zou miljoenen verduisterd hebben voor tv-sterren en top-dj's door ze op papier te laten emigreren naar belastingparadijzen als Guernsey en Cyprus.

Ook Afrojack zou mogelijk gefraudeerd hebben, maar de dj legt via zijn woordvoerder de verantwoordelijkheid van eventueel illegaal handelen neer bij Frank B. "Hij weet niet beter of al zijn fiscale zaken zijn conform de wetgeving geregeld en hij wil benadrukken dat het gaat om een verdenking van de belastingadviseur", zegt zijn woordvoerder.  

Kun je je als klant verschuilen achter je adviseur, of ben je toch ook zelf verantwoordelijk? We vroegen het aan Vanessa Huygen van Dyck-Jagersma, advocaat gespecialiseerd in fiscaal- en strafrecht bij Jaeger Advocaten.  

Wie krijgt de schuld bij fraude? Jij of de belastingadviseur?

Dat is een vraag die niet zo makkelijk te beantwoorden is, het verschilt per geval, zegt Huygen van Dyck-Jagersma. 

Het is vaak ingewikkeld om te bepalen wie precies wat heeft gedaan. "Het is niet zomaar gezegd: de adviseur was fout, dus jij was dat ook", zegt ze. "In het strafrecht moet jou persoonlijk een verwijt kunnen worden gemaakt, dus opzet van de adviseur kan niet aan jou worden toegerekend."

"Het fiscale strafrecht is bovendien minder zwart-wit dan het 'gewone' strafrecht", legt ze uit. De vraag is vaak niet óf je iets hebt gedaan of niet, maar met welke kennis en intenties je bijvoorbeeld een onjuiste aangifte hebt gedaan. De vraag is: was er opzet in het spel?

"Op het moment dat je een adviseur inhuurt en daarbij in de keuze en samenwerking zorgvuldig bent geweest en niet, bijvoorbeeld, de belastingadviseur op de hoek hebt gevraagd voor het opzetten van ingewikkelde constructies, dan mag je erop vertrouwen dat het goed zit", zegt ze.

Vaak is er wel een goede reden om een klant bij een strafrechtelijk belastingonderzoek naar een adviseur te betrekken, bijvoorbeeld als getuige.

Wat nu als je toch een boete krijgt of een fikse naheffing? Kun je dat verhalen op je adviseur?

In het geval dat je een boete krijgt is het eigenlijk vrij simpel. "Dan is vastgesteld dat je zelf fout zit", legt Huygen van Dyck-Jagersma uit. Dan moet je die boete ook gewoon betalen en is dat geen schade die je bij je adviseur kunt claimen.

Het kan ook zo zijn dat je een flinke naheffing krijgt en ook die moet gewoon worden betaald. "Het uitgangspunt is dat belasting geen schade is", zegt ze. Heeft je adviseur ervoor gezorgd dat je minder belasting hoefde te betalen maar bleek dat illegaal, dan moet je die ontdoken belasting alsnog betalen.

"Dat is anders als je door een achteraf 'fout' advies iets gedaan hebt waardoor je belasting moet betalen die had kunnen worden vermeden. Dat is wel schade", zegt ze. 

Hoe zit het als je zelf een deskundige inhuurt?

De Belastingdienst is duidelijk. "Als u iemand machtigt aangifte inkomstenbelasting te doen voor u, blijft u wel zelf verantwoordelijk voor uw aangifte", stelt de dienst op de site.   

In principe is dat ook zo, zegt Huygen van Dyck-Jagersma. "Ja, je bent verantwoordelijk, maar je mag er wel een deskundige bij inschakelen."

Maakt die deskundige een fout en krijg je een naheffing, dan moet je betalen. "Maar een boete kun je niet zomaar krijgen, ook daarvoor geldt dat jou persoonlijk een verwijt moet kunnen worden gemaakt", zegt ze.

Lees meer op RTL Z:

Dit is een artikel van