Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Kampeertrend: geen toiletrol onder de arm, wel privébadkamer

Het traditionele kamperen: met de w.c.-rol naar het gemeenschappelijke toiletblok Beeld © ANP

Vakantiegangers willen luxe. Oók op de camping, stelt ABN Amro in een trendrapport over de Nederlandse toerismesector. Denk aan een privébadkamer, ontbijtservice of een sauna. "Net als thuis. Of eigenlijk, beter dan thuis."

De toerismebranche als geheel staat er volgens analisten van de bank goed voor, mede doordat consumenten weer makkelijker geld uitgeven, en blijft ook volgend jaar groeien.

Maar terwijl het aantal overnachtingen in Nederlandse hotels met 7 procent stijgt, slinkt het aantal overnachtingen op kampeerplekken met 3 procent. Die terugloop van het aantal kampeerders is al langer aan de gang, wat er volgens analisten op duidt dat Nederlanders luxe steeds belangrijker vinden. 

Spijker op z'n kop

"De bank slaat de spijker op z'n kop", zegt campingeigenaar Jan van der Heide. Op Camping Vreehorst in het Gelderse Winterswijk kunnen gasten kiezen voor luxe sanitaire voorzieningen die ze met niemand hoeven delen. "Net als thuis. Of eigenlijk, beter dan thuis", aldus Van der Heide. 

Tien jaar geleden sloeg hij met zijn vrouw het roer om. Voorheen draaide de camping op jaar- en seizoensplaatsen: vaste gasten die een staplaats voor de hele zomer of zelfs het hele jaar boekten. Dat bleek geen toekomstbestendige bedrijfsstrategie. 

'Hoop oude caravans geeft geen goede uitstraling'

"Mensen die voor een of twee weken komen vinden dat niet fijn, om tussen de jaarplaatsen te staan. Het verpaupert ook snel. De ene familie onderhoudt zijn stacaravan keurig netjes, maar een ander kijkt er niet naar om. Of er wordt iemand ziek en dan komen ze heel lang niet. Een hoop oude caravans geeft geen goede uitstraling", legt Van der Heide uit.

De Vreehorst zette vol in op mensen die echt vakantie komen vieren, in plaats van jaargasten. En op luxe. "We hebben safaritenten met eigen badkamers, maar ook ons toiletgebouw is extreem luxe. Zo heb je het thuis niet. En je kunt bij ons ontbijten", prijst campingbaas Van der Heide zijn waar aan.  

Eigen badkamers

Verstandige keuze, volgens de bank. Om in de toekomst toch gasten te blijven trekken, zouden campinghouders volgens ABN AMRO moeten mikken op een mix van natuur, rust en comfort. Zo zouden ze kunnen investeren in eigen badkamers voor gasten, een sauna of een ontbijtservice. 

Haal je dan niet de lol uit het kamperen? "Je houdt de kampeerbeleving", analyseert Van der Heide. "Je hebt nog steeds dat grasveldje, nog steeds die gemoedelijkheid. De sfeer van de camping blijft, maar met de luxe van een hotel." Twee nachten in je eigen tent slapen kost komend weekeinde 72,80 euro. 

Lees ook: Kamperen: de hel voor de één, het paradijs voor de ander

Voor de liefhebbers van back to basic blijft er nog genoeg te kiezen, ziet de bank. "Er blijft een groep die daar behoefte aan heeft, het traditionele kamperen", zegt sectoreconoom Sonny Duijn van ABN Amro. "Verschuiven naar luxe is niet de enige oplossing voor campingbazen die willen investeren. Het gaat ook over ontzorgen. Denk aan flexibel in- en uitchecken, elektrische fietsen en goede verbindingen met de stad. Dan hou je het traditionele kamperen, maar wel met bepaalde gemakken." 

Stijging buitenlands toerisme

Nederlanders zijn de belangrijkste groep gasten voor campinghouders in ons land. Vorig jaar kampeerden we 45.188 nachten in de zogenoemde 'verblijfsrecreatie'. Dat zijn campings, bungalowparken en groepsaccomodaties bij elkaar opgeteld. Dat is iets meer dan vijf jaar geleden, maar als je alleen naar het aantal campingovernachtingen kijkt daalt het percentage met 14 procent. 

Lees ook: Op vakantie: kun je beter cash betalen of met creditcard of pin?

Het aantal buitenlandse gasten op Nederlandse campings en huisjesparken stijgt wel. Het aantal Duitse en Britse gasten steeg met respectievelijk 59 procent en 54 procent. Aziatische gasten zorgden voor de meest explosieve stijging, namelijk 345 procent. Het aantal nachtjes slapen blijft wel achter bij andere nationaliteiten: 169 in 2017, tegen 38 in 2012.