Het Nederlandse Adyen heeft de afgelopen jaar twee keer zoveel aan betalingstransacties verwerkt: maar liefst 50 miljard dollar.
De omzet verdubbelde daarmee ook meteen, tot 350 miljoen dollar.
Adyen levert technologie voor het verwerken van betalingsverkeer. Daarmee is het één van de fintech bedrijven die zich begeven op het terrein die traditioneel van de banken zijn. Het Amsterdamse bedrijf behoort tot de 20 beste fin tech bedrijven ter wereld. Vorig jaar won het ook de Fintech Awards in Amsterdam, en het bedrijf is volgens Toekomstmakers een van de meest innovatieve bedrijven van Nederland en staat daarom in de Toekomstmakers Top 100.
Positie versterkt
Adyen is flink gegroeid en wordt door steeds meer retailers gebruikt, ook in de VS. Amerikaanse winkels kunnen met de diensten van het bedrijf online en mobiele betalingen verwerken maar ook betalingen in de winkels zelf. Volgend jaar begint Adyen ook in Australië.
Het bedrijf kreeg het afgelopen jaar tien luchtvaartmaatschappijen als klant. Daaronder zijn Cathay Pacific en EasyJet. Ook online enquêtebedrijf SurveyMonkey, Netflix, Eventbrite, Dropbox en retailketens zoals Burton, Gant en Etam laten nu hun betalingen door Adyen verwerken.
Platform voor betalingen via veel systemen
Het maakt niet uit of klanten betalen via onder meer Android Pay, Samsung Pay, Apple Pay, Bancontact/Mr Cash (België) of via verschillende manieren van internetbankieren en supermarkt/betaalautomaten in Zuid-Oost Azië, de verwerking kan allemaal via Adyen.
Adyen maakt sinds 2011 winst. Er zijn nog geen plannen om naar de beurs te gaan, zegt mede-oprichter en topman Pieter van der Does tegen persbureau Bloomberg. "We hebben de luxe dat we geen geld hoeven op te halen." Het bedrijf heeft volgens Bloomberg nog steeds de beschikking over de meerderheid van de 250 miljoen dollar die het eerder ophaalde bij financiers. Adyen wordt gewaardeerd op 2,3 miljard dollar.