Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Fietswinkelketen Hans Struijk failliet, honderd man op straat

Beeld © Mathijs Smit

Hans Struijk Fietsen, een landelijke keten van vijftien grote fietsenwinkels met ruim honderd werknemers, is failliet verklaard. Dat bevestigt curator Reinoud van Oeijen tegen RTL Z. De curator kijkt of het bedrijf in delen of als geheel kan worden doorgestart.

Met het faillissement komt voorlopig een einde aan de keten, die in 2009 werd opgericht. Met steun van investeerder NPM Capital bouwden ondernemers Bastiaan Hagenouw en Timon Rutten onder de paraplu van hun International Bike Group (IBG) de landelijke keten Hans Struijk Fietsen op.

Omdat IBG ontevreden was over de locaties van de winkels, verkocht het de winkelketen in 2015 aan de Belgische branchegenoot Fiets! Destijds boekten de winkels met 150 werknemers een omzet van 22 miljoen euro. Overigens bouwde IBG later weer een nieuwe verzameling fietsenwinkels op.

Financiële problemen

De nieuwe Belgische eigenaar van Hans Struijk raakte vorig jaar in de financiële problemen. De Belgische ondernemersfamilie Verhaeren, die al in Fiets! participeerde, nam een meerderheidsbelang en probeerde nog te redden wat er te redden viel. Daarbij zette zij de Nederlandse winkels in de verkoop.

Maar de verkoopoperatie mislukte, en vorige week moest Hans Struijk Fietsen uitstel van betaling aanvragen. Dat werd gisteren omgezet in een faillissement.

Over de precieze oorzaak van het faillissement kan curator Van Oeijen nu nog niets zeggen. "Zoals meestal waren de inkomsten niet in lijn met de uitgaven. Maar het onderzoek moet nog aanvangen."

Rijke Belgen

Waarom de rijke Belgische ondernemersfamilie Verhaeren geen geld meer in de redding van de Nederlandse keten wilde investeren, weet de curator niet. "Ik kan niet in hun portemonnee kijken. In het algemeen geldt dat investeerders nog wel geld willen steken in een bedrijf om het tij te keren. Als dat niets oplevert, komt er echter een moment dat men zegt: hoe lang nog?"

Van Oeijen verwacht een deel van de winkels te kunnen doorstarten. "Het verkoopproces was al vóór de surseance gestart. Daarbij hadden zich kandidaten gemeld, waarvan een deel zich ook nu weer meldt. Wij kijken hoe serieus de belangstelling is. Ik heb goede hoop een deel van de winkels te kunnen doorzetten. Of het als geheel kan, durf ik niet te zeggen."

Schuldeisers

Het is nog de vraag hoeveel de schuldeisers, waaronder banken, de Belgische eigenaar en de fietsleveranciers, nog van hun tegoeden zullen terugzien. "Zij dienen op dit moment hun vorderingen in."

De ruim honderd werknemers, die hun salaris over juni niet uitbetaald kregen, krijgen hun achterstallig loon dankzij de garantieregeling van het UWV uitbetaald. Daar bovenop krijgen zij nog zes weken doorbetaald.