Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Beddenkoning zet in op verhuur van boxsprings, een euro per dag

Niels Verwij maakt voor de foto even een bed op. Beeld © Dekbed Discounter

Met de online verkoop van beddengoed, boxsprings en matrassen groeide de omzet van zijn bedrijf in vier jaar tijd van 500.000 naar 20 miljoen euro. Nu heeft ondernemer Niels Verwij (29) iets nieuws bedacht: de verhuur van boxsprings. "Klanten betalen liever voor gebruik dan bezit."

Goed slapen is belangrijk. Dat hoef je Verwij niet te vertellen. Zelf slaapt hij altijd prima, op een bed uit zijn zaak en onder zijn 'eigen' beddengoed. Vier jaar geleden begon hij met een online winkel in bedtextiel, de Dekbed Discounter. Sinds begin dit jaar zet hij volop in op de verhuur van bedden.

"Mensen willen comfort en luxe, maar even tweeduizend tot vijfduizend euro voor een bed neerleggen is veel geld", vertelt de ondernemer. Geïnspireerd door de tijdsgeest, waarin mensen liever betalen voor het gebruik van een auto of fiets, dan voor bezit, kwam hij op het idee van beddenverhuur.

Zie ook: Abonnementje op panty's of boxers? Niets voor Nederlanders

Helft bestellingen komt 's nachts

Zesduizend dienden een aanvraag in. Eind volgend jaar moeten dat er 100.000 zijn. De helft zijn mensen onder de 35 jaar. Bijzonder detail: de helft van de bestellingen komt 's nachts binnen. "Iedereen slaapt tegenwoordig met een telefoon op het nachtkastje. Kennelijk hebben deze mensen genoeg van hun bed en na een paar uur woelen bestellen ze dan maar een nieuwe."

Het huren van een boxspring werkt als volgt: je kiest één van de vier modellen waarvan het goedkoopste 29,95 euro per maand kost en het duurste 59,95 euro per maand. Daarna kies je welk hoofdbord, bekleding, kleur, afmetingen en matras je wilt. Je kunt links en rechts voor een ander matras kiezen en hebt drie opties: zacht, medium en stevig.   

Miniatuurvoorbeeld

Afhankelijk van het type bed wordt deze binnen twee tot zes weken afgeleverd en thuis in elkaar gezet. Het contract sluit je voor vijf jaar af. Verhuis je tussentijds, dan komt de Dekbed Discounter je bed ophalen en op je nieuwe stek weer in elkaar zetten.

Testen kan niet

Na vijf jaar kun je een nieuw bed huren (voor opnieuw vijf jaar) of het bed overnemen tegen de restwaarde. Alle bedden worden in Duitsland en Nederland gemaakt. Een deel van de bedden wordt opnieuw bekleed en doorverkocht. Matrassen worden ook gerecyclet. "Vies? Er is een markt hoor, voor tweedehands bedden. In een hotel slaap je ook op bedden die gebruikt zijn." 

Nadeel: de bedden kun je van tevoren niet testen. Althans, nog niet. "Deze zomer verhuizen we naar een groter pand in Gouda, waar ook een showroom komt." Hier werken 45 mensen. Waarom die showroom er nog niet eerder was: "Wij geloven in online en dan ga je geen fysieke winkel openen. Maar nu merken we dat klanten het wel fijn vinden als ze eerst op een bed of matras kunnen liggen."

'Complete onzin, slecht voor je lijf'

Volgens ​Pascal Mannekens is dit allemaal 'complete onzin'. Hij is slaapcomfortexpert, ergonoom, werkt ook voor een beddenverkoper en schreef het boek 'Rust voor je rug'. "Voor een bed ga je naar een speciaalzaak, waar ze je lichaamsverhoudingen opnemen, kijken naar de kromming van de wervel en je gewicht en lengte."

Veel online bedrijven werken in zijn ogen met verkeerde materialen. "Als de stof van een matras niet goed is, wordt de warmte en het vocht niet goed gereguleerd. Dan ga je zweten of krijg je het te warm." De klachten die kunnen ontstaan als gevolg van een matras zijn volgens Mannekens niet mals.

Onrustige en ondiepe slaap

Hij somt op: "Stel je bent slank en hebt een hard bed. Dan krijg je schouderpijn, last van je heupen en rugpijn. Doordat je niet goed ligt, ga je in je slaap veel bewegen waardoor je niet een goede, diepe slaap komt en dus niet uitgerust bent. Een te zacht matras geeft ook rugklachten, en je gaat erop zweten."   

Verwij verweert zich: "Blijkt een bed echt niet lekker te liggen, dan komt een medewerker langs om samen te kijken hoe zwaar iemand is en welke slaaphouding iemand heeft. Daar passen we dan de matras of het hoofdkussen op aan. Wij stoppen niet voordat je lekker ligt." Hij werkt verder alleen met kwaliteitsproducten.   

Miniatuurvoorbeeld

Niels Verwij (links) met zijn team. (Beeld: Dekbed Discounter)

Elk jaar verdubbelt de omzet 

Tijdens zijn studie Small Business en Retail Management startte de ondernemer een site met dagelijkse kortingen. "Een soort Groupon. Ik merkte dat bedtextiel goed verkocht." Niet zo gek denk hij, want volgens hem hanteren veel retailers hele hoge marges, wat een dekbedovertrek duur maakt.

Hij legde de domeinnaam Dekbed-discounter.nl vast en leende een paar duizend euro van zijn ouders. In het eerste half jaar was zijn omzet 500.000 euro. Vorig jaar was dat 20 miljoen. Tegen 2020 verwacht hij een omzet te behalen van 100 miljoen euro. Hij staat dan ook op plek 99 van de Quote-lijst van jonge miljonairs

Bijenkorf-plus kwaliteit

Volgens Verwij is de eerste jaren vooral ingezet op de onderkant van de markt. Nu richt hij zich meer op het midden- en hoogsegment. "In september starten we met een lijn Egyptisch katoen en linnen. Een Bijenkorf-plus kwaliteit maar dan voor een derde van de prijs."

Volgens hem kan dat prima. "Bij ons is geen sprake van tussenhandel. We houden de marges laag." Op korte termijn wil hij voor de boxspringverhuur de twee meest gekochte modellen op voorraad gaan houden. "Dan wordt het de ene dag bestellen, de volgende dag leveren."

Ook het buitenland lonkt. "We kijken naar de aangrenzende landen. Weet je, iedereen heeft beddengoed en dekens nodig. Lekker liggen en slapen is belangrijk, ook over de grens."