Geld en Werk

Werken in de schoolvakanties een gedoe? Deze werkgevers bieden hulp

29 juni 2018 17:04 Aangepast: 30 juni 2018 08:42
Beeld © Getty Images

De zomervakantie staat voor de deur en daarmee ook hét dilemma voor menig werkende ouder met kinderen in de basisschoolleeftijd. Want zelf heb je vaak maximaal 25 vakantiedagen en alleen al de zomervakantie van kinderen duurt zes weken. Dat betekent stress en een hoop gepuzzel. "Werkgevers moeten meedenken, maar ook het onderwijs zelf."

Het is een bekend dilemma voor veel werkende ouders: hoe gaan we het in hemelsnaam regelen in de zomervakantie? "Gemiddeld gaan gezinnen waarvan de ouders beide werken twee weken tot drie weken op vakantie, maar dan blijven er nog drie tot vier weken over",  zegt Marjet Winsemius van de Stichting voor Werkende Ouders. 

Natuurlijk zijn er zomerkampen, of je kunt je kind(eren) extra dagen naar de buitenschoolse opvang sturen. Op de dagen dat ze daar normaal gesproken naar toe gaan, zijn ze ook in de zomervakantie welkom. Extra dagen opvang kan, áls er plek is. Het betekent alleen wel flink in de buidel tasten en honderden euro's bijbetalen.

Houtje-touwtje-oplossing met oma en de buren

Datzelfde geldt voor het grote aanbod aan kampen. Een weekje zeilen, op survivalkamp, dagkampen voor voetbal of skaten: allemaal leuk, maar goedkoop is het niet. Dagprijzen variëren van 50 tot 100 euro. "Veel ouders kiezen daarom voor een houtje-touwtje-constructie", zegt Winsemius. "Een paar dagen opa en oma, onbetaald verlof, een uitruil met de buren of mee naar het werk. Een enorme puzzel."

Zelf heeft ze één van haar kinderen weleens mee moeten nemen naar een afspraak die ze had op het ministerie van Sociale Zaken. "Het was op een dag dat de leraren staakten en ik geen andere oplossing had. Ze vonden het daar wel grappig. Dat is het misschien één keer, maar niet een zomer lang."

Oplossing bij werkgevers en onderwijs

Kan dat niet anders? Winsemius denkt van wel. Ouders, zowel mannen als vrouwen, kunnen bijvoorbeeld minder gaan werken als de kinderen kleiner zijn, zegt zij. "Niet voor niets werken veel vrouwen parttime of als zzp'er." Dat wil niet zeggen dat minder werken dé oplossing moet zijn. Volgens haar ligt er ook een taak voor werkgevers. Die moeten ouders helpen, zegt zij.

"Wij pleiten er eigenlijk voor dat op het moment dat werknemers zwanger zijn, ze met hun leidinggevende gaan zitten en samen kijken naar bepaalde knelpunten en oplossingen." Dat gaat dan niet alleen over de zomervakanties, maar ook over wat je doet als kinderen ziek zijn."

Zie ook: Veel jonge vrouwen getroffen door burn-out: 'Ze piekeren meer dan mannen'

Als voorbeeld van hoe het in haar ogen zou moeten, noemt ze weekblad Libelle. "Die gaan zitten met beide aanstaande ouders en de werkgever van de andere, werkende partner." Er wordt besproken hoe de werkende ouders het straks allemaal gaan doen en hoe de werkgevers ouders kunnen helpen en bijstaan in een goede balans tussen werk en ouderschap. Volgens haar kun je daarmee deels voorkomen dat een burn-out op de loer ligt.

Miniatuurvoorbeeld

Een week all inclusive zeilkamp kost bijna 500 euro per kind. (Beeld: ANP)

Zomeropvang binnen bedrijven

Wellicht een beter voorbeeld zijn enkele Belgische bedrijven en overheidsinstellingen. Daar hebben ze jaren geleden al iets bedacht om de vakantieopvangstress bij ouders te beperken: opvang op het werk. Zo komen alle kinderen van Vlaams overheidspersoneel in aanmerking voor vakantieopvang.

In Aalst, Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Mechelen kunnen kinderen mee naar het werk waar een groep monitoren, begeleiders, op hen wacht. 's Ochtends is er een programma dat past bij een vooraf gekozen thema, 's middags is er tijd voor sport en spel.

Blije, productieve ouders

Vanaf 07.30 tot 18.00 uur kunnen kinderen er terecht. Opvangkosten: 7 euro per dag, fiscaal aftrekbaar. De Vlaamse overheid zegt hier zelf over: "Zo kan een evenwichtige werk-privébalans gewaarborgd worden én blijft de continuïteit van de werking verzekerd." Oftwel: blije ouders, productieve ouders en daarmee blije werkgevers. 

Ook bij de Axa Bank kennen ze een speciale regeling voor werknemers met kinderen. Die worden in de zomervakantie, eveneens voor een kleine bijdrage, opgevangen en de hele dag vermaakt door mensen van een lokale jeugdvereniging, laat een woordvoerder desgevraagd weten. 

Vrije vakantie in het onderwijs

Winsemius van de Stichting voor Werkende Ouders noemt het een mooi voorbeeld. Of er ook Nederlandse bedrijven zijn met dergelijke regeling, is niet bekend. Zij zegt dat we misschien wel helemaal af moeten van de standaard zomervakantie. 

"Dan kunnen ouders kiezen wanneer en hoe lang ze gaan. Dat vergt natuurlijk een aanpassing van het onderwijs, maar ik denk dat veel mensen er blij mee zouden zijn. En ook de horeca, want die hebben dan niet meer een piek in de zomer, maar meer verspreid omzet."

In 2011 is op elf scholen een vijfjarig experiment gestart met flexibele onderwijstijden, dat uiteindelijk verlengd is tot deze zomer. De PO-raad, de sectororganisatie voor het primair onderwijs, maakte in 2016 de balans op en oordeelde hier positief over. Eén kanttekening: het vergt een grote investering van scholen.       

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van