Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Fietswinkelketen Hans Struijk op de rand van faillissement

Beeld © ANP

Winkelketen Hans Struijk Fietsen staat op de rand van een faillissement. Het bedrijf, waar 112 mensen werken, heeft uitstel van betaling gekregen.

Dat blijkt uit meldingen in twee verschillende faillissementsregisters. Wie door de rechterbank als bewindvoerder is aangesteld, is nog onbekend. Het hoofdkantoor van de winkelketen is onbereikbaar voor een toelichting.

Landelijke keten

De wortels van Hans Struijk Fietsen liggen in 2009, toen ondernemers Bastiaan Hagenouw en Timon Rutten met financiële steun van investeerder NPM Capital twee Haagse fietswinkels overnamen, om daar een landelijke keten met eigen winkels omheen te bouwen.

De markt bestond destijds vooral uit zelfstandige fietsenwinkels en enkele franchiseketens, als BikeTotaal en Profile. Onder de paraplu van hun International Bike Group (IBG) bouwden de ondernemers een keten van zestien grote Hans Struijk-winkels op. In 2012 kocht het bedrijf ook webshop Fietsenwinkel.nl.

Verkoop van fietsenwinkels

Tot ieders verrassing verkocht IBG in 2015 de vijftien winkels van Hans Struijk, met destijds 150 werknemers en een omzet van 22 miljoen euro. Veel marktkenners dachten destijds dat het bedrijf daarmee exclusief koos voor de internethandel. Niet veel later bouwde IBG echter weer een nieuwe winkelketen op.

In een interview zei Hagenouw later dat hij ontevreden was over de locaties van de winkels van Hans Struijk. "Het betrof winkels op plekken waar je lastig met de auto kon komen, en waar je niet gratis kon parkeren. Daar zagen wij geen toekomst meer in." (lees verder onder advertentie)

De nieuwe fietsenwinkels van IBG lagen volgens Hagenouw op goedkopere locaties met meer ruimte, bijvoorbeeld op bedrijventerreinen. "Dat zijn winkels met genoeg ruimte rondom, om bijvoorbeeld ook te kunnen proefrijden met elektrische fietsen."

Belgische eigenaar

IBG verkocht de vijftien Struijk-winkels waar het bedrijf vanaf wilde, aan Fiets!, de grootste fietsenketen van België. De nieuwe eigenaar raakte vorig jaar echter in de financiële problemen.

Als gevolg daarvan moest oprichter Hendrik Winkelmans vertrekken als topman en eigenaar. Na een noodzakelijke kapitaalinjectie kwam een meerderheidsbelang in handen van ondernemersfamilie Verhaeren. De nieuwe leiding wilde weer van de Nederlandse winkels af.

Zoeken naar kopers

Eerder deze maand bleek al dat de Hans Struijk Fietsen vier van de zestien winkels wilde sluiten. Voor de rest zochten de Belgen kopers.

Gezien de surseance lijkt die zoektocht naar kopers niet succesvol te zijn geweest. Nu de keten uitstel van betaling heeft gekregen, moet een bewindvoerder bekijken of er mogelijkheden zijn om de winkels op een andere manier voort te zetten.