Reconstructie

ING trok stekker uit festivalbedrijf G3 na vertrouwensbreuk

26 juni 2018 13:20 Aangepast: 04 juli 2018 10:00
Beeld © White Dragon

De leverancier van festivaltenten G3 was jarenlang een gigantisch succesverhaal. Maar binnen één jaar ging de onderneming ten onder. Geldschieter ING trok de stekker uit het bedrijf na een 'ernstige vertrouwensbreuk'.

G3 werd opgericht door ondernemer Chris Dijk, die in 2011 begon met de verkoop van tentjes en andere gadgets op muziekfestivals en dancefeesten. Het bedrijfje was zo succesvol, dat het ook huurtenten voor bezoekers en werknemers ging leveren aan de evenementen.

Stormachtige groei

G3 maakte de afgelopen jaren een stormachtige groei door en ging aan tientallen grote Europese festivals leveren. In Nederland bediende het onder meer Pinkpop, Defqon en Mysteryland; in België Rock Werchter en Tomorrowland. In Denemarken stonden de tentjes van G3 onder meer op Roskilde. Ook was het Nederlandse bedrijf actief in de VS.

Zie ook: Tentenbouwer G3 failliet, strop voor festivalgangers dreigt

Die stormachtige groei ging gepaard met flinke aanloopverliezen. Uit het onlangs verschenen eerste faillissementsverslag blijkt dat G3 in 2015 een verlies van een half miljoen leed; in 2016 anderhalf miljoen en vorig jaar bijna 2,7 miljoen euro.

Maar dankzij het succes had oprichter Dijk geen problemen om aan financiering te komen. Hij wist vele miljoenen los te peuteren bij vier geldschieters. ING Bank was goed voor 4,5 miljoen euro, Schroder Securitisation leende 5 miljoen, FundIQ 2,5 miljoen en Valuas 1,5 miljoen.

Verovering Britse markt

Begin vorig jaar besloot Dijk na het vasteland van Europa ook Groot-Brittannië te gaan veroveren. Daarvoor rekende G3 aanvankelijk lage tarieven, die niet kostendekkend waren. Als de marktpositie zeker was gesteld, zouden de tarieven stijgen.

Op die manier wist Dijk een vijfjarig contract met de Britse festivalorganisator Live Nation UK af te sluiten voor de levering, vervoer, opslag en onderhoud van tijdelijke accommodaties. Daarvoor waren wel aanzienlijke investeringen nodig. Dat leek geen probleem, want huisbank ING wilde méér geld lenen en ook aandeelhouder worden van het bedrijf.   

Cashdrain

Maar de Britse expansie werd een drama. Het festivalseizoen in het Verenigd Koninkrijk viel in 2017 letterlijk in het water door aanhoudende regenval en wateroverlast. Ook ontstonden er logistieke problemen met Britse partners, waardoor de kosten explodeerden.

Zo liep de verovering van Groot-Brittannië uit op 'een niet te overziene cashdrain', schrijft curator Nils Reerink in zijn faillissementsverslag.

Vertrouwensbreuk

In oktober constateerde ING dat het bedrijf niet meer aan de voorwaarden voor de leningen voldeed. Enkele weken later liet de huisbank weten geen aandeelhouder meer te willen worden. En eind dat jaar verbrak ING de relatie met G3 volledig wegens een 'ernstige vertrouwensbreuk'. Het bedrijf kreeg vier maanden om de leningen aan ING terug te betalen.

Dijk probeerde nog met 'indringende gesprekken' méér geld los te praten bij zijn andere financiers. Maar toen dat mislukte, moest het bedrijf faillissement aanvragen. Begin mei, vlak voor de start van het festivalseizoen, ging het tentenbedrijf bankroet.

Doorstart

Curator Nils Reerink heeft inmiddels een doorstart weten te versieren voor zowel het deel dat huurtenten verzorgt, als het deel dat kooptenten levert. "Het lijkt erop dat het overgrote deel van de festivals op basis van nieuwe afspraken alsnog worden bediend door de doorstartende onderneming", aldus de curator.

Omdat Reerink van de doorstartende partijen Camp Solutions en White Dragon echter slechts een 'geringe vergoeding' ontving, kunnen financiers ING, Schroder, FundIQ en Valuas waarschijnlijk naar het grootste deel van hun uitgeleende miljoenen fluiten.

Fluiten naar miljoenenleningen

Dijk, die eveneens betrokken is bij andere beginnende bedrijven als FuelUp en Spaces, beweert 'niet te weten' hoe de ernstige vertrouwensbreuk met ING ontstond. Hij wil verder niet ingaan op vragen. ING kan niet toelichten waarom de huisbank precies de stekker uit G3 trok, 'omdat het een klant- en vertrouwensrelatie betreft'.

Voor de financiers krijgt het faillissement nog wel een staartje. Volgens FundIQ, die 2,5 miljoen euro uitleende, is zij benadeeld doordat G3 later waardevolle bedrijfsonderdelen in onderpand gaf aan ING en Schroder. De curator zal daarom onderzoek doen naar de rechtsgeldigheid van de verstrekte zekerheden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore