Geld en Werk

Jack Daniel's: whiskey wordt 10 procent duurder voor consumenten

26 juni 2018 09:15 Aangepast: 26 juni 2018 14:06
Een fles Jack Daniel's van 70 cl wordt zo'n 2 euro duurder. Beeld © ANP

Europese liefhebbers van Jack Daniel's gaan een hogere prijs betalen voor deze whiskey, als gevolg van de Europese importheffingen op sommige Amerikaanse producten. Het Amerikaanse whiskeymerk denkt dat de prijs in de Europese Unie met zo'n 10 procent zal stijgen.

Volgens een woordvoerder van moederbedrijf Brown-Forman zal de prijsverhoging ergens in de komende maanden doorgevoerd worden. Hoewel het aandeel gisteren met 3 procent daalde als gevolg van de extra belasting, maakt het bedrijf zich geen zorgen over de toekomst.

Momenteel kost een gemiddelde fles Jack Daniel's van 70 cl blend tussen de 22 en 25 euro. Dit betekent dat deze whiskey in de komende maanden zo'n 2 euro duurder wordt. Duurdere flessen, zoals een fles single barrel van 70 cl, gaan op dit moment voor tussen de 35 en 40 euro van de hand.

Goed gepositioneerd

Jack Daniel's wordt in ruim 170 landen verkocht en verreweg de meeste omzet wordt in de Verenigde Staten gehaald. Toch blijft de Europese Unie een belangrijke afzetmarkt. "We zijn goed gepositioneerd om de heffingen op te vangen, maar de tijd zal leren hoe consumenten in de EU zullen reageren", liet het bedrijf weten in een reactie aan Bloomberg.

Zie ook: Whiskeybranche: prijzen zeker omhoog bij Europese heffingen

Afgelopen vrijdag gingen de Europese heffingen in als reactie op de Amerikaanse extra belastingen op Europees staal en aluminium. Hierdoor worden onder meer spijkerbroeken van Levi Strauss, motoren van Harley-Davidson, pindakaas en whiskey een stuk duurder.

1900 euro meer voor een Harley

Dit zijn niet zomaar wat producten, maar worden gemaakt in staten waar de Republikeinen het voor het zeggen hebben. Zo hoopt de Europese Commissie dat Republikeinse volksvertegenwoordigers zich gaan roeren en Trump op andere gedachten proberen te brengen.

Gisteren kondigde Harley-Davidson aan zijn productie voor een deel over te hevelen naar Europa. Hierdoor hoeft het geen Europese importheffingen te betalen en hoeft het de prijzen niet te verhogen. Zou het dat niet doen, dan moeten Europese consumenten gemiddeld zo'n 1900 euro meer betalen voor een Harley.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van