Geld en Werk

Wel parels, geen prullaria: vintagemeubelwinkels hard gestegen

25 juni 2018 16:19 Aangepast: 25 juni 2018 18:17
Laura Menger voor haar winkel in De Meern. Beeld © Vintage Revival

Een dressoir van Pastoe, een poef uit de jaren zeventig of fauteuil met voetenbank van Eames. Vintagemeubels zijn populair en het aantal winkels dat meubels uit de jaren '40 tot '80 van de vorige eeuw verkoopt, stijgt dan ook hard. "Mensen zoeken iets unieks, iets met karakter."

Margriet Akkerman is vintagekenner bij uitstek. Sinds 2008 runt zij de website VNTG, waar meer dan tweehonderd Europese vintagedesignhandelaren uit heel Europa hun waar uitstallen voor consumenten. Sinds 2012 organiseert ze ook de enige vintagemeubelbeurs van Nederland: Design Icons Amsterdam, waar komend jaar 75 handelaren hun parels tentoonstellen.  

Miniatuurvoorbeeld

Op de VNTG komen vervlogen tijden voorbij. Er staan ronde inklaptafels en bureaulampen van Philips te koop uit de jaren '60, boekenkasten uit de jaren '40 en schommelstoelen uit de jaren '50. "Vintage wordt elk jaar populairder", zegt Akkerman. "Er zijn veel liefhebbers." 

6000 euro voor een stoel

Aan deze meubels hangt wel een prijskaartje. Een gebruikte Eames-stoel met voetenbank (zie foto van Pellegrini Design) kost 4200 euro. Een echte Pod Chair van Mario Sabot, in originele staat met twee sigarettenbrandplekken in de zitting, kost bij Neef Louis Design 6000 euro.  

Betaalbare vintagemeubelen - denk aan een paar honderd euro voor een kast en stoelen voor 100 euro per stuk - bestaan echter wel en daar is vraag naar, blijkt uit de toename in het aantal vintagemeubelzaken in Nederland. Exacte cijfers zijn er niet, maar een trend is wel te zien. 

Van bijbaantje naar boerderij en winkel

Bij de Kamer van Koophandel is de groei goed te zien. Kijken we naar ondernemingen met in hun bedrijfsomschrijving de woorden 'vintage' en meubels', dan waren dat er in 2013 nog 37 en in 2018, tot nu toe, al 244.

Let wel: wie zich inschrijft bij de Kamer van Koophandel kan een beschrijfsomschrijving invullen, maar dat moet niet. En mogelijk zijn het er dus nog veel meer.

Voeg daar 'retro' aan toe en de aantallen stijgen met 5 procent, aldus de KvK. De winkels staan van Groningen tot Amsterdam en van Breda tot Venlo. 

Miniatuurvoorbeeld

 

Laura Menger is inmiddels al weer jaren eigenaar van Vintage Revival, een winkel met webshop in De Meern, bij Utrecht. Is het niet vechten om spullen nu meer winkels een gat in deze markt zien? "Nee, hoor. Ik krijg wekelijks nieuwe spullen. De ene keer een aanhangwagen vol, de andere keer iets minder, maar er is genoeg en er is genoeg doorstroom."

Geheime adresjes en oma's zolder

Op de vraag waar ze haar spullen vandaag haalt, wil Menger geen antwoord geven. "Dat is geheim. Ik struin er geen markten voor af, wat sommigen wel doen. Ik heb vaste plekken, mensen die mij benaderen en ik ga zelf ook wel eens op pad." De spullen komen wel allemaal uit Nederland.

Vintagekenner Akkerman wil ook geen details geven. Wel zegt ze dat er mensen zijn die voor winkels markten en veilingen afstruinen. Soms zetten mensen die het huis van hun ouders of grootouders uitruimen, spullen te koop op marktplaatsen. "Spullen uit die tijd zijn vaak kwalitatief heel goed. Ze gaan dus lang mee."

Een 'charmant' krasje

Menger startte haar bedrijf in 2009 toen ze nog studeerde. "Mijn huis stond vol mooie spullen, ik had er eigenlijk te veel. Ik kreeg altijd de vraag waar ik die vandaan haalde. Toen dacht ik: ik ga meubels opknappen en verkopen." Haar winkel is nu twee dagen in de week open, de rest van de tijd besteedt ze aan het zoeken naar meubels en het opknappen ervan.

Miniatuurvoorbeeld

De winkel van Laura Menger. (Foto: Vintage Revival) 

Dat laatste doet niet iedere vintagewinkel. Voor sommige is een krasje of andere gebruikssporen juist de charme van een meubel, zegt Akkerman. Onderneemster Menger staat daar iets anders in: "Ik wil gewoon alles in goede staat afleveren, van pootjes tot de zitting, al zijn de spullen van vroeger kwalitatief fantastisch. Stoelen en banken stoffeer ik soms opnieuw, ook op verzoek van klanten", vertelt Menger. "Dat maakt meubels nog unieker."

Schepen vol naar Azië

Hoe unieker een echt origineel meubel, hoe hoger de prijs, zegt Akkerman. "Is een meubel ooit in gelimiteerde opgave gemaakt of is ergens veel vraag naar, dan gaat de prijs omhoog." Eames, Pastoe, Van Teeffelen zijn volgens haar allemaal populaire designers van toen. "En Deens design. Daarvan gaan schepen vol naar Azië, voor Japan."

De klantenkring van Menger beperkt zich niet alleen tot Utrecht, maar tot heel Nederland en Belgiëen. Het zijn vooral dertigers en veertigers en een klein plukje zijn vijftigers 'die een warm gevoel krijgen bij spullen van vroeger'. "Oudere mensen zeggen wel eens: 'Wij hadden nooit gedacht dat spullen van vroeger weer in zouden raken'." 

In de binnenstad heeft ze sinds kort in de Hardebollenstraat een kleine etalage. "Als je twee dagen open bent, moet je wel iets meer reclame maken." De zaken gaan gelukkig goed. 'Ik verdien er een goed salaris mee, maar ben vooral blij dat ik kan doen wat ik zo leuk vind."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore