Geld en Werk

Meer reizigers en omzet op Nederlandse luchthavens

25 juni 2018 00:01 Aangepast: 25 juni 2018 09:23
Beeld © ANP Foto

Met dank aan Schiphol én Eindhoven Airport groeit het aantal passagiers dat gebruik maakt van Nederlandse luchthavens stevig door. Ondertussen is het wachten op het politiek gevoelige besluit over de mogelijk uitbreiding van Schiphol.

De in totaal 16,8 miljoen passagiers in het eerste kwartaal van 2018 betekenen een stijging van 8,2 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Daarvan verwelkomde Schiphol met 15,2 miljoen passagiers het leeuwendeel, een stijging van 8,3 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2017. Al sinds het derde kwartaal van 2010 groeit het aantal passagiers op Schiphol kwartaal op kwartaal.

Eindhoven, de tweede luchthaven van Nederland, liet met ruim 1,2 miljoen reizigers een nog grotere stijging zien: 11,6 procent meer dan een jaar eerder. De kleinere spelers Rotterdam The Hague en Maastricht Aachen lieten daarentegen dalingen zien in het aantal passagiers, van respectievelijk 6,9 en 36,2 procent.

Populaire bestemmingen

Vanuit Schiphol is luchthaven Londen Heathrow, in aantal passagiers, het populairst. In het eerste kwartaal van 2018 vlogen bijna 409 duizend passagiers tussen de twee luchthavens, vaak voor een overstap. Barcelona El Prat staat op plek twee met 317 duizend reizigers. De top vijf bestaat verder uit de luchthavens Charles de Gaulle (Parijs), Dublin en Manchester Ringway.

Daarmee zet de omzetgroei van de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen, die begin 2017 begon, dit jaar verder door. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is er 5,3 procent meer omgezet. De omzet steeg zowel in het passagiersvervoer als in het vrachtvervoer.

Geluidsberekeningen Schiphol kloppen weer niet

Mag Schiphol uitbreiden of niet? Die politiek gevoelige vraag wordt voorlopig niet beantwoord. De reden: een belangrijk adviesrapport verschijnt zeker twee maanden later dan gepland, omdat de geluidsberekeningen opnieuw niet kloppen.

Groningen groeit mee

Toch moeten we naar het noordoosten van het land voor de grootste relatieve groei. Groningen Airport Eelde, dat weliswaar slechts goed is voor 0,2 procent van het totale aantal reizigers op Nederlandse luchthavens, zag 13,5 procent meer reizigers aankomen en vertrekken. Dat was vooral te danken aan meer chartervluchten.

Wat betreft het vrachtvervoer is eveneens groei zichtbaar op de Nederlandse luchthavens. Die steeg in het eerste kwartaal van 2018 met 1,3 procent tot 442 duizend ton. Deze groei komt volledig op het conto van Maastricht Aachen Airport, dat in deze periode zijn vrachtvolume verdubbelde naar 30 duizend ton.

Minder vracht op Schiphol

Marktleider Schiphol, waar 93 procent van alle vracht werd verwerkt, zag zijn omvang van de overslag juist licht dalen, met ruim 2 procent.

`