Geld en Werk

Je passie volgen op de werkvloer? Slecht plan

22 juni 2018 12:45 Aangepast: 22 juni 2018 17:14
Weinig passie op je werk? Misschien moet je meer investeren. Beeld © Getty Images

Er zijn boeken over volgeschreven: ga op zoek naar je 'passie' en doe wat je het liefste doet. Een goedbedoeld advies maar, stellen onderzoekers van de Universiteit van Stanford, ook een advies dat totaal verkeerd kan uitpakken.

"De enige manier om fantastisch werk te doen, is door te doen wat je echt leuk vindt. Als je dat nog niet gevonden hebt, blijf zoeken. Don't settle.' Zo sprak wijlen Steve Jobs tijdens een afstudeerrede voor alumni van de Universiteit van Stanford. Maar het is dezelfde universiteit die nu kanttekeningen plaatst bij dergelijke adviezen.   

Plezier in je werk als sleutel tot geluk is volgens de onderzoekers een te simpele voorstelling van zaken. Sterker nog, alleen maar doen wat je leuk vindt, kan zelfs averechts werken. 

De ware

De Amerikaanse onderzoeksleider Paul O'Keefe (Stanford University) vergelijkt het met liefde op het eerste gezicht. Wie daarin gelooft, hoopt op een bepaald moment de ware tegen te komen, om vervolgens lang en gelukkig te leven. Maar dan komt toch toch de eerste ruzie en is het einde verhaal. Tsja, was het dus toch niet de ware. 

Lees ook: Eerst werken en dan plezier? Onzin!

Minder gemotiveerd

Net als in een relatie, moet je ook in je passies en interesses investeren om het goed te doen, concluderen de onderzoekers. Mensen die denken dat ze hun liefhebberijen alleen maar hoeven te ontdekken, staan namelijk minder open voor nieuwe ervaringen en terreinen. Ook neemt hun motivatie sneller af, als ze iets ingewikkelds moeten doen.

Deze 'passiezoekers' trekken bij tegenslag al snel een verkeerde conclusie. Een lastige patiënt? Dan was kinderarts misschien toch niet je droombaan. En het leven van een advocaat lijkt toch een stuk minder op dat van Ally McBeal dan je vroeger dacht. Op naar de volgende baan. 

Passies, interesses en voorkeuren zijn geen vast gegeven, zeggen de onderzoekers, maar je moet je talenten en ambities ontwikkelen en soms durven vernieuwen. Wie daarvoor openstaat is gemotiveerder om eventuele problemen of moeilijkheden te tackelen. 

Fuzzys en techys

Het onderzoek: studenten van de Universiteit van Stanford werden opgedeeld in twee groepen: de zogenoemde techys en fuzzys. Studenten die op Stanford exacte vakken volgen worden techys genoemd, terwijl fuzzys een letterenopleiding doen. 

Vooraf beoordeelden de onderzoekers of de studenten een statische mindset hebben, of een op groei gerichte mindset. Dat gebeurde aan de hand van een vragenlijst. Mensen met een statische mindset zien passies en interesses als een gegeven, terwijl mensen met een op groei gerichte mindset dat soort zaken beter weten te ontwikkelen. 

Beide groepen kregen een artikel te lezen uit hun eigen vakgebied, maar ook een wetenschappelijke publicatie buiten hun comfortzone. De studenten met een statische manier van denken hadden meer moeite met de nieuwe materie, dan de groep met een meer open houding naar andere vakgebieden. 

In een volgend experiment bekeken de onderzoekers hoe gemotiveerd studenten waren om nieuwe dingen te leren. Studenten met een statische overtuiging over hun interesses, bleken relatief weinig motivatie te hebben om informatie op te nemen die ze moeilijk vonden. 

Het gaat dus om je manier van denken. En dat aanpassingsvermogen valt te trainen. Niet door kinderen en studenten te adviseren simpelweg hun passie te volgen, maar door ze op het hart te drukken aan hun interesses te bouwen, analyseren O'Keefe en zijn collega's.  

Relevant voor jonge mensen

Arbeidspsychologen en loopbaancoaches kunnen zich vinden in de conclusies van de onderzoekers. Loopbaancoach Ilse Reijs noemt het onderzoek relevant voor met name jonge mensen, die tevergeefs verwachten dat hun eerste stappen op de arbeidsmarkt meteen geweldig en fantastisch zijn.

Lees ook: Zo wordt werk niet saai: deze buschauffeur mag jobhoppen

Tegelijkertijd heeft ze ook wel een inspirerende quote van Ghandi op haar site staan: 'Als je doet wat je echt leuk vindt hoef je nooit meer te werken.'

"Daar geloof ik echt in", zegt ze. "Maar je moet ook een frustratie-tolerantie ontwikkelen. Niet alles is meteen leuk, of altijd leuk. Daar moet je mee leren omgaan." 

Interesses blijven veranderen

Ook psycholoog en trainer Coert Visser adviseert zijn clientèle om open te staan voor nieuwe terreinen. "Zo gauw je investeert in een complex onderwerp kan je interesse zich gaan ontwikkelen. Er komen nieuwe vragen in je op, die je vervolgens weer kunt gaan volgen. Zo blijft wat je interessant vindt zich steeds ontwikkelen. De vorm van je interesse blijft steeds veranderen", zegt hij.

Organisatiepsycholoog Gerdy Geersing heeft het liever over 'talenten' dan over 'passies', omdat dat laatste iets 'definitiefs heeft'. "Talent is iets waar je goed in bent, maar ook iets waar je energie van krijgt. Die combinatie is belangrijk. En waar je energie van krijgt, kan veranderen. In je werk kunnen er momenten zijn waar je dat dus moet herijken. Krijg je nog energie van wat je doet?"

Toch zegt Geersing dat 'dan maar doorzetten' ook een valkuil kan zijn. "Het is een onderwerp waar veel zweverigheid over in omloop is. Daar kun je heel cynisch over doen, maar aan de andere kant dragen positieve emoties wel bij aan werkplezier, en daardoor aan productiviteit. Als je dat teveel mist is het tijd om te herijken." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van