De gekte op de woningmarkt in Amsterdam neemt steeds grotere vormen aan. Makelaars hebben nu iets nieuws verzonnen: de verkoop van onzelfstandige studentenkamers: daarvoor betaal je (uiteraard) wel de hoofdprijs.
Makelaarskantoor Scholten Makelaars biedt op Funda.nl 15 studentenkamertjes aan van tussen de 9 en 14 vierkante meter, voor een prijs vanaf 62.000 euro. Daarmee komt de prijs per vierkante meter uit op bijna 7000 euro, zo'n 3000 euro meer dan de gemiddelde prijs per vierkante meter in de hoofdstad. En zelfs die staat al op recordhoogte.
Eigen wastafel
Daarbij zijn de woningen ook nog eens niet zelfstandig: dat wil zeggen dat ze geen eigen voordeur hebben, geen keuken en geen toilet: dat is allemaal gedeeld. Maar wel: 'met een eigen wastafel'.
In de advertentie tipt de makelaar dat het een goede investering is voor mensen met studerende kinderen, in plaats van "het bijna negatieve rendement op de bank."
Hypotheek krijgen bijna onmogelijk
Maar dan moet je dat geld wel daadwerkelijk hebben liggen. Een hypotheek krijgen voor 60.000 euro is vrijwel nergens mogelijk. De meeste hypotheekverstrekkers houden een minimum aan van 70.000 tot 100.000 euro.
Als je een hypotheek zou kunnen krijgen voor 60.000 euro, dan moet je sowieso ook nog wat eigen geld meenemen, rekent De Hypotheker voor. "Koop je een woning van 60.000 euro dan komt er sowieso 6 procent aan kosten bij (totaal 63.600 euro). Je mag echter maximaal 2 procent extra lenen (61.200 euro). Dat betekent dus dat je ook eigen geld moet meebrengen."
'Extreem hoge vierkante meter prijs'
De huidige eigenaar van de kamers wil niet reageren "omdat media-aandacht de verkoop mogelijk frustreert", zegt de makelaar. De Vereniging Eigen Huis noemt de vierkante meterprijs 'extreem'. ''En dat voor kamers zonder eigen keuken en badkamer''. De Vereniging Eigen Huis stipt aan dat om de hoek woningen van 80 vierkante meter worden verkocht voor 380.000 euro, oftewel 4750 euro per vierkante meter.
Ook is de VEH er niet van overtuigd dat de hypotheekrente aftrekbaar is van de belasting, wat de makelaar wel suggereert. Daarvoor moet er namelijk sprake zijn van een eigen woning zoals de Belastingdienst die definieert. ''Het verhaal rond belastingaftrek is nu nog vreemd. Is er fiscaal wel sprake van een eigen woning? Blijkbaar vallen badkamer en keuken dan onder de algemene ruimten van de VVE en is er sprake van een soort 'ondersplitsing''.
Meer op rtlz.nl: