Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Deurwaarders mogen je kitten niet meer veilen, maar je pony wel

Een kitten (boven) en een paard kunnen elkaar vaarwel zeggen. Beeld © iStock

Wat deurwaarders in beslag mogen nemen als je je schulden niet betaalt, wordt aan banden gelegd. Uit een vandaag gepubliceerd wetsvoorstel blijkt dat het klaar moet zijn met het veilen van bijvoorbeeld huisdieren.

De huidige wet die regelt wat deurwaarders in beslag mogen nemen is met recht stokoud te noemen, hij dateert uit 1838. De lijst met zaken die een deurwaarder niet mag meenemen is kort: je beddengoed, de kleren die je aan hebt (!), gereedschap van 'ambachtslieden' en een maandvoorraad aan eten en drinken.

Adieu, fikkie

Die ouderwetse wet zorgde met enige regelmaat voor schrijnende situaties. Zo mochten deurwaarders bijvoorbeeld je hond of kat meenemen om te die vervolgens te verkopen aan de hoogste bieder.

En dat gebeurt ook echt, zegt de voorzitter van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders. "We houden niet bij hoe vaak. Wel is bekend dat er inboedel geveild wordt, maar niet zozeer wat die inboedel dan precies is, daar is geen centraal register voor."

Overigens is het in beslag nemen van huisdieren ook weer geen schering en inslag: naar schatting gebeurt het zo'n vijf tot tien keer per jaar.

Meer op rtlnieuws.nl: Hulp voor mensen met schulden: betalen in termijnen makkelijker

Hond, kat en trouwring beschermd

Het vandaag gepubliceerde wetsvoorstel, dat trouwens al in 2014 werd opgesteld maar niet werd ingediend, zorgt ervoor dat dat niet meer voor kan komen in de toekomst. Zaken van 'hoogstpersoonlijke aard' en gezelschapsdieren gaan onder het beslagverbod vallen.

Dat betekent in de praktijk dat honden en katten niet meer meegenomen mogen worden. Maar: dan moeten het wel echt gezelschapsdieren zijn. Als je ze houdt om te fokken, kan de deurwaarder ze gewoon in beslag nemen.

Ook als je bijvoorbeeld kippen, geiten, paarden of pony's hebt, ben je het bokkie: die gelden niet als gezelschapsdieren, omdat je ze doorgaans buiten houdt.

De uitzondering voor hoogstpersoonlijke bezittingen zorgt ervoor dat, hoe diep je ook in de schulden zit, je trouwring of fotoboeken niet mogen worden verpatst.

Minimum om van te leven

Deze uitzonderingen zijn trouwens niet het enige wat verandert met de nieuwe wet. Ook wordt duidelijk vastgelegd dat er een minimumbedrag op de rekening moet overblijven om van rond te kunnen komen: een kleine 1500 euro voor alleenstaanden, oplopend tot bijna 2100 euro voor gezinnen met kinderen.

Ook wordt het onder meer verboden om beslag te leggen op spullen die minder op gaan brengen dan de kosten voor de beslaglegging zelf. Spullen in beslag nemen alleen maar om mensen onder druk te zetten om een betalingsregeling te treffen, mag dan niet meer.