Geld en Werk

Mijlpaal: huizenprijzen hoger dan ooit tevoren

21 juni 2018 08:21 Aangepast: 21 juni 2018 15:58
Beeld © ANP

Nooit eerder waren huizen zo duur als nu. De vorige piek lag in 2008, net voor het moment dat de huizenmarkt door de crisis in elkaar stortte.

​Gemiddeld werden huizen in mei van dit jaar verkocht voor 283.945 euro, een fractie meer dan het oude record van 2008. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Lees ook: Huizen duurder dan ooit tevoren: check hier hoe het in jouw regio zit

Daarbij moet wel aangetekend worden dat het hier gaat om de prijzen van bestaande koopwoningen, nieuwbouw is niet meegeteld.

Sinds 2013 stijging

Op het dieptepunt van de markt, in het tweede kwartaal van 2013, was de gemiddelde huizenprijs gedaald naar een kleine 211.000 euro. Sinds dat moment zijn de prijzen landelijk met een derde gestegen.

Lees ook: Vergeet de gekte: hier kun je nog wél een huis kopen

De regionale verschillen zijn trouwens wel gigantisch. Zo kost een gemiddeld optrekje in Groningen nog geen twee ton. In Zeeland en Friesland kost een huis een slordige 10.000 euro meer.

Randstad peperduur

Ter vergelijking: in Noord-Holland kost een bestaande koopwoning meer dan 360.000 euro en in Utrecht kost een gemiddeld huis meer dan 330.000 euro. Amsterdam spant, niet verrassend, de kroon. Gemiddeld moet je voor een huis in de hoofdstad meer dan 440.000 euro neerleggen.

Jaar-op-jaar stegen de landelijke prijzen in mei met 8,9 procent, dat was een iets grotere stijging dan in de twee maanden daarvoor. Het aantal woningen dat verkocht wordt, neemt juist af. Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat er in de eerste vijf maanden van het jaar 86.609 huizen van eigenaar zijn gewisseld. Dat is 6,7 procent minder dan in 2017.

Krapte neemt toe

Daarmee neemt de krapte op de woningmarkt alleen maar toe. Er staan simpelweg niet genoeg huizen te koop om aan de grote vraag te voldoen. Eerder waarschuwde ABN Amro ook al voor spectaculaire stijgingen van de prijzen hierdoor.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van