Geld en Werk

'Minderjarige bezorgers aan het werk bij Deliveroo'

20 juni 2018 21:34 Aangepast: 20 juni 2018 22:19
Beeld © AFP

Deliveroo maakt gebruik van minderjarige bezorgers. "We hebben gehoord dat er zelfs bezorgers van veertien jaar oud worden ingezet", zegt FNV.

Volgens de vakbond is het met de inlogcode van iemand anders via de app voor bezorgers mogelijk om als minderjarige bestelde maaltijden af te leveren.

Lange diensten met minimale pauzes

FNV kreeg al eerder signalen van zestien- en zeventienjarige uitzendkrachten. "Die draaien lange (avond)diensten draaien met minimale pauzes", zegt Amrit Sewgobind van de bond.

Volgens de vakbond gebeurt het dat meerderjarige bezorgers minderjarigen inhuren en zelf een deel van de opbrengsten houden. Jongeren onder de zestien mogen alleen onder strenge voorwaarden werken.

FNV, dat onlangs Deliveroo voor de rechter daagdewegens schijnzelfstandigheid van bezorgers, roept op misstanden te melden via de website van de bond.

'Bezorgers moeten meerderjarig zijn'

Deliveroo laat weten het bericht over minderjarige bezorgers serieus te nemen en het incident bij de autoriteiten te hebben gemeld. Het bedrijf zegt achttien jaar als minimumleeftijd te hanteren.

"Hoewel freelancers het recht hebben om anderen voor zich te laten werken, is in hun overeenkomst met ons opgenomen dat een eventuele vervanger meerderjarig moet zijn en een werkvergunning in Nederland moet hebben." Bezorgers die zich niet aan de regels houden wordt de deur gewezen.

Welke bezorgapp is het snelst?

Bram bestelde op hetzelfde moment een hamburger bij Deliveroo, UberEATS en Foodora. Wie won de BezorgBattle?

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore