Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Proef op Schiphol met crypto-automaat om euro's te wisselen

De automaat op Schiphol. Beeld © Schiphol

Reizigers die vlak voor vertrek van hun overtollige euro's af willen, kunnen die nu op Schiphol inwisselen voor bitcoin of ethereum. Ook bezoekers die niet gaan vliegen, kunnen er gebruik van maken.

Het is een proef van een half jaar, een samenwerking van de luchthaven met de Nederlandse startup ByeleX Crypto Services, dat crypto-automaten levert en exploiteert. Na deze periode wordt gekeken of er genoeg behoefte is bij reizigers om hun geld om te wisselen. 

Chinese jongeren

Voor ByeleX Crypto Services is het de zesde automaat die het bedrijf levert: andere staan op de Hightech Campus in Eindhoven, bij de Sterrenwacht in Oudenbosch, in de Primera in Bavel en nog twee in Antwerpen en Ibiza. Bij al die automaten samen worden 100 tot 150 transacties per week gedaan, vertelt oprichter Herman Vissia.

Van de automaat op Schiphol verwacht hij meer. "We moeten afwachten hoe het loopt, omdat dit de eerste automaat ter wereld is op een vliegveld. Maar we hopen op zo'n 50 transacties per dag", vertelt Vissia. "Jongeren vinden cryptocurrencies te gek, en heel normaal. Vooral in landen als China, daar is het nog veel normaler dan bij ons. Die groep reizigers wil na een bezoek aan Amsterdam hun overgebleven euro's wel wisselen, dachten we."

Geen grote bedragen

Op Schiphol kun je nu maximaal 100 euro per keer inwisselen voor cryptomunten; de automaat is ingesteld op een maximum. "Het is een hele drukke plaats en je wilt niet dat iedereen de automaat gebruikt om allemaal briefjes af te storten. Dan wordt hij misschien ook voor andere dingen gebruikt en dat wil je niet", reageert Vissia.

De vraag of de automaat gebruikt kan worden om zwart geld te witwassen, wuift hij weg. "Bitcoin wordt daar vaak mee geassocieerd, maar het is inmiddels veel meer dan een crimineel speeltje. Het is leuk dat Schiphol dat erkent."

Aankomsthal

Bij de andere automaten die het bedrijf exploiteert gaat er gemiddeld 250 tot 500 euro per transactie doorheen, vertelt hij. "We zien zelden grotere transacties. Alleen in december midden in de bitcoingekte zagen we grotere bedragen, soms zelfs van 2500 euro. Het leek toen wel of iedereen zijn matras had opgelicht om er geld onderuit te trekken om bitcoin te kopen."

De automaat is te vinden in aankomsthal 2 bij de opgang naar vertrekhal 1 en 2. Je hoeft er niet voor te vliegen; de hal is ook voor bezoekers te bereiken. Wel heb je een wallet nodig om de cryptocurrency op te zetten; via een camera op de automaat scan je de ontvangstcode van je wallet waarnaar de crypto's worden overgeschreven. Zonder wallet kun je de automaat niet gebruiken.