Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Ook Unilever omzeilt dividendtaks met speciale constructie

Het Nederlandse hoofdkantoor van Unilever. Beeld © ANP

Niet alleen Shell, ook het Brits-Nederlandse Unilever heeft een constructie verzonnen die ervoor moet zorgen dat Britse aandeelhouders straks geen dividendbelasting hoeven te betalen. Unilever staat voor hetzelfde dilemma als Shell in 2005.

Dit weekeinde ontstond er grote politieke en maatschappelijke verontwaardiging over de manier waarop Shell de dividendbelasting ontwijkt.

Het olieconcern bedacht in 2005, toen de Britse en de Nederlandse tak van het bedrijf fuseerden, een constructie waardoor Britse aandeelhouders niet opeens dividendbelasting hoefden te gaan betalen.

Zelfde probleem voor Unilever

Unilever heeft ongeveer hetzelfde probleem. Dat bedrijf heeft nu nog twee hoofdkantoren en twee soorten aandelen: bezitters van de Britse aandelen betalen geen dividendbelasting, aandeelhouders van Nederlandse stukken moeten dat wel.

Unilever maakte eerder dit jaar bekend dat het één hoofdkantoor gaat maken in Nederland, maar dan zouden de Britse aandeelhouders opeens dividendbelasting moeten gaan betalen en dat wil Unilever niet.

Uitweg

Het voedingsmiddelenconcern pakt het iets anders aan dan Shell, maar de uitkomst is hetzelfde. Aandeelhouders die geen dividendbelasting willen betalen, krijgen een uitweg geboden.

Unilever schrijft dat aandeelhouders van de nieuwe holding straks de mogelijkheid krijgen om in plaats van gewoon dividend een 'uitkering in de vorm van kapitaalteruggave' te ontvangen, 'die wordt uitbetaald zonder dividendbelasting', verduidelijkt Unilever.

Het bedrijf zegt expliciet deze mogelijkheid aan te bieden tot de Nederlandse overheid ook daadwerkelijk de dividendbelasting heeft afgeschaft.

"Op basis van de wet op de dividendbelasting mag iedere vennootschap die voldoende eigen vermogen heeft er voor kiezen om kapitaal terug te betalen in plaats van dividend uit te keren. De terugbetaling van kapitaal is niet onderworpen aan dividendbelasting", schrijft Unilever in een reactie.

Pleitbezorger

Unilever was, samen met Shell, een van de warmste pleitbezorgers van het afschaffen van de dividendbelasting. Omdat Britse aandeelhouders de Nederlandse belasting niet kunnen verrekenen, hebben vooral de aandeelhouders van deze grote Brits-Nederlandse bedrijven last van die belasting.