Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Heineken steekt 50 miljoen in Britse pubs, dit is waarom

Beeld © AFP

Bierbrouwer Heineken stopt 44 miljoen pond, oftewel 50 miljoen euro, in de modernisering van pubs in Groot-Brittannië. Maar waarom doet het bedrijf dat?

Heineken brouwt toch bier voor de Britten?

Jazeker, en veel ook. In Groot-Brittannië is het Nederlandse bierconcern een grote speler sinds het in 2008 de activiteiten van het Britse Scottish & Newcastle overnam. Naast Heineken is onder meer Newcastle Brown Ale een bier dat Heineken er tapt. Verder schenkt het merken van Heineken uit andere landen, zoals Amstel uit Nederland, Murphy's uit Ierland en Zywiec uit Polen.

Heineken verkoopt in Groot-Brittannië niet alleen bier, maar bijvoorbeeld ook cider. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen een marktaandeel van 24 procent in de Britse bier- en ciderverkopen.

Hoeveel Britse pubs heeft Heineken?

Op dit moment 2900. Eind 2016 sloeg Heineken een grote slag door zo'n 1900 pubs te kopen van kroeguitbater Punch Taverns, waarvoor 305 miljoen pond werd betaald. Dat was destijds omgerekend 360 miljoen euro. 

De investering van 50 miljoen euro die nu wordt gedaan komt ten goede aan ongeveer een kwart van de Heinekenpubs, ruim 700 dus. Zo'n 140 pubs krijgen een grote opknapbeurt. Bij de rest gaat het om kleinere investeringen. Zo krijgen sommige pubs een nieuwe keuken.

Heineken stak de laatste jaren al meer geld in de eigen pubs. Over de afgelopen vijf jaar gaat het om in totaal omgerekend 160 miljoen euro.

Waarom heeft Heineken eigen pubs?

In Groot-Brittannië hebben brouwers vaak pubs. Die verpachten ze, of ze exploiteren deze zelf, door er een manager in te zetten. Zo kunnen brouwers in die pubs hun eigen bier verkopen. Pubs zijn een niet te missen onderdeel van de Britse cultuur. 

Pubs zijn trouwens niet helemaal met handen en voeten gebonden aan een bepaalde brouwer. Ze mogen ook bier van andere producenten tappen. Maar de merken van de eigenaar staan op nummer één. 

Heineken wil niet zeggen welk deel van hun bier- en ciderverkopen in Groot-Brittanië in de eigen pubs wordt verkocht, of welk deel van de verkopen in hun eigen pubs van merken uit het Heinekenconcern zijn. 

Wordt de brexit nog spannend voor het bedrijf?

Heineken heeft nog niet gezegd wat het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie betekent voor de brouwer. Wel zegt het dat in Groot-Brittannië met name voor de Britse markt wordt gebrouwen en dat een relatief klein deel van de verkopen worden geïmporteerd.

Voor Het Heinekenconcern maakt het natuurlijk wel uit dat de koes van het pond is gedaald, waardoor de Britse winst omgerekend in euro's minder waard is geworden.