Geld en Werk

Moet je nu nog wel een huis kopen? 'De markt timen is niet te doen'

21 juni 2018 10:00 Aangepast: 21 juni 2018 12:46
Beeld © ANP

De huizenprijzen blijven maar stijgen en dus kan het verleidelijk zijn om te wachten met het kopen van een huis, in de hoop dat de prijzen een keer omlaag zullen gaan. Is dat verstandig?

Het aantal huizen dat wordt verkocht daalt en De Nederlandsche Bank verwacht dat huizen dit jaar weliswaar nog 9,5 procent duurder worden, maar dat de prijzen daarna minder hard zullen stijgen. Is het dus verstandig om nu even te wachten met kopen? We vroegen het enkele kenners. 

ZIE OOK: Huizen duurder dan ooit tevoren: check hier hoe het in jouw regio zit

"Je kunt een hoogtepunt of dieptepunt op de woningmarkt nooit voorspellen", zegt Christiaan Lennartz, senior woningmarkteconoom bij Rabobank. "De ontwikkeling van de huizenprijzen verschilt ook per stad en zelfs per buurt. Je moet kopen wanneer je een ander huis nodig hebt, bijvoorbeeld wanneer je gaat samenwonen of als je kinderen krijgt."

'Wachten kan niet altijd'

"Je bent overgeleverd aan de levensfase waar je toevallig in zit: krijg je kinderen, ga je samenwonen of juist scheiden", beaamt Philip Bokeloh, senior econoom bij ABN Amro waar hij onder meer de huizenmarkt analyseert.

Dat is volgens hem bepalend bij de beslissing om een huis te kopen, te verkopen of te gaan huren. "Als je kinderen krijgt kun je niet besluiten om 10 of 20 jaar te wachten met een groter huis kopen", zegt hij. "Of je moet kiezen voor een krapper huis."

Huis om in te wonen of als belegging

Dat je een waardestijging of juist een forse prijsdaling verwacht moet niet leidend zijn bij de beslissing om te kopen of juist te verkopen. Voor beleggers die een woning kopen voor de verhuur en kijken naar de huuropbrengsten, is een ander verhaal, aldus Lennartz.

Consumenten kijken vaak naar een huis als een investering, maar het is uiteindelijk een consumptiegoed, je moet immers toch ergens wonen, zegt ook Bokeloh.

'Prijzen boven langetermijngemiddelde'

Bokeloh denkt dat de huizenprijzen nu misschien iets boven het langetermijngemiddelde liggen, maar dat hoeft nog niet te betekenen dat er op korte termijn een correctie komt. Prijzen kunnen best lange tijd afwijken van de langetermijn trend, aldus Bokeloh.

Bovendien kan die overwaardering ook vanzelf eindigen, als de huizenprijzen enkele jaren minder hard stijgen, voegt hij er aan toe. 

'Rente stijgt niet hard'

Bokeloh ziet nu geen redenen waarom de huizenprijzen zouden gaan dalen. Hij verwacht niet dat de rente de komende twee jaar heel hard stijgt. Hij denkt dat de lange rente (waarvan de hypotheekrente is afgeleid) zal oplopen van 0,56 procent nu tot 1,3 procent eind 2019, maar dat zal volgens hem geen aanleiding zijn voor dalende huizenprijzen.

"Je koopt een huis niet voor twee jaar, maar het is heel lastig om verder vooruit te kijken", aldus Bokeloh. Nu worden de huizenprijzen in ieder geval ondersteund door een gebrek aan aanbod van woningen. Er kunnen wel nieuwe huizen worden gebouwd, maar dat gaat nu nu niet zo makkelijk, door een gebrek aan personeel en materialen, zegt hij.

Voor de meeste regio's in Nederland wordt tot 2030 een stijging van het aantal huishoudens verwacht. Dat biedt een ondersteuning van de huizenprijzen, aldus Bokeloh.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van