Door financiële onzekerheid en afnemend vertrouwen als gevolg van de handelsoorlog, kan de Nederlandse economie hard geraakt worden. In het doemscenario dat De Nederlandsche Bank schetst, kost de handelsoorlog Nederland tot 2020 zo'n 10 miljard euro aan economische groei.
Dat schrijft het in het rapport Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten. Volgens DNB dreigt het gevaar dat de importheffingen die over en weer worden opgelegd, een negatieve spiraal in gang zetten waardoor het handelsconflict escaleert.
Hoewel vorig jaar vier procent van de goederen die Nederland uitvoerde als eindbestemming de VS had, heeft het Amerikaanse potectionistische beleid volgens DNB vooral indirecte, negatieve handelseffecten op andere landen. Een land als Nederland met een open, exportgerichte economie kan daardoor hard geraakt worden. Daarnaast kan een escalerend handelsconflict tot turbulentie op de financiële markten leiden.
BBP en particuliere consumptie dalen
Als zowel de VS als de EU en China een algemene importheffing invoeren van 10 procent in 2019 en 2020 dan zal het Nederlandse bruto binnenlands product 1,3 procent lager uitpakken dan was verwacht. Daarmee groeit de Nederlandse economie tot die tijd met zo'n 10 miljard euro minder dan was geraamd. De particuliere consumptie groeit in dit doemscenario met 0,9 procent minder en bedrijfsinvesteringen met 3,8 procent.
Dit zijn directe gevolgen van een lager uitvoervolume van Nederlandse goederen en diensten. Als gevolg van die verminderde vraag, daalt het vertrouwen en nemen de bedrijfsinvesteringen af. Lagere reële beschikbare inkomens, negatieve vermogenseffecten door gedaalde aandelenkoersen en hogere werkloosheid drukken daarnaast de consumentenbestedingen. Ook de werkloosgeid zal wat stijgen als gevolg van een handelsoorlog.
Zie ook: Herstart handelsoorlog: VS voert weer importheffingen in voor China
Rem op de wereldhandel
DNB noemt het toenemend internationaal protectionisme een belangrijk risico voor de wereldwijde economie, waarbij een golf van handelsbelemmerende maatregelen een rem zet op de wereldhandelsgroei en de wereldwijde economische vooruitzichten.
De handelsoorlog werd in gang gezet door de Amerikaanse president Donald Trump en zijn America First-beleid. Vorige week keurde hij weer een nieuw pakket handelsbarrières goed voor China. Tegenmaatregelen van China zullen waarschijnlijk volgen. De VS is niet alleen een handelsoorlog met China aangegaan, maar ook met de rest van de wereld.