Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Audi-topman gearresteerd vanwege betrokkenheid bij sjoemeldiesels

Rupert Stadler, ceo van Audi. Beeld © AFP

Rupert Stadler, ceo van de Duitse autofabrikant Audi, is gearresteerd vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij het gesjoemel met de uitstoot van diesels.

Dat heeft moederbedrijf Volkswagen zojuist bekendgemaakt. Zijn naam zong vorig week al rond op een lijst van verdachten bij het bedrijf. Zijn huis werd doorzocht, net als dat van een ander bestuurslid. Verschillende kantoren van Audi werden in mei voor de derde keer binnengevallen.

Stadler werd door meerdere ingenieurs van betrokkenheid bij het dieselschandaal beschuldigd. Een Duitse rechter oordeelde dat de de topman direct gevangen moest worden genomen, uit vrees dat hij anders met bewijsmateriaal zou rommelen, meldt Reuters. Er zitten al twee oud-managers van Audi vast in afwachting van hun rechtszaak. Volkswagen kreeg in juni in Duitsland al een enorme boete opgelegd van 1 miljard euro. 

Verboden software

In het najaar van 2015 bleek dat het bedrijf jarenlang had gesjoemeld met de uitstootgegevens van 11 miljoen dieselauto's. Wagens van het bedrijf werden voorzien van verboden software waardoor ze bij laboratoriumtests veel schoner leken dan ze eigenlijk waren.   

De boete in Europa was niet de enige voor de autofabrikant. In de Verenigde Staten schikte het voor miljarden dollars met de Amerikaanse toezichthouders. Een deel van dat geld ging naar de reparatie en terugkoop van de bijna 500.000 Amerikaanse wagens waar sjoemelsoftware in was verwerkt, het afkopen van vervolging en om civiele zaken af te doen.

25 miljard apart voor boetes en schikkingen

Volkswagen wordt al door autoriteiten achternagezeten sinds het sjoemeldieselschandaal in de Verenigde Staten in september 2015 aan het licht kwam. Het bedrijf heeft in totaal ruim 25 miljard euro apart gezet voor boetes, schikkingen en andere kosten.

Overigens zijn Audi en moederbedrijf Volkswagen niet de enige die zich schuldig hebben gemaakt aan het fabriceren van sjoemeldiesels. Het bedrijf dat de verboden software maakte leverde dat ook aan Mercedes en Opel.