Economie

Forse winstdaling ABN door bankenheffing

17 februari 2016 07:15 Aangepast: 01 augustus 2017 10:00
Beeld © ANP

ABN Amro heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar fors minder winst geboekt dan in het vierde kwartaal van 2014. Dat heeft voor een groot deel te maken met het feit dat de bank de bankenheffing, die het jaarlijks moet betalen, in z'n geheel in het vierde kwartaal afschrijft.

De winst van de bank kwam in het afgelopen kwartaal uit op 272 miljoen euro, dat is 32 procent minder dan de winst van 400 miljoen die de bank in hetzelfde kwartaal van 2014 boekte. ABN Amro wijt het mindere resultaat vooral aan de heffingen die de bank moet betalen, in totaal 190 miljoen euro. Verder zakten als gevolg van lagere rentebaten de opbrengsten met 4 procent tot 2,1 miljard euro.

Over heel 2015 wist ABN AMRO, dat in november terugkeerde op de beurs in Amsterdam, de onderliggende nettowinst wel met een kwart op te voeren tot 1,9 miljard euro. Daarbij profiteerde de bank met name van economisch herstel. Er hoefde fors minder geld opzij te worden gezet voor dubieuze leningen. De bank reserveerde vorig jaar 505 miljoen euro voor probleemleningen, ruim de helft minder dan in 2014. Ondanks dat schrijft de bank dat de risico's voor leningen aan bedrijven in de olie en grondstoffen-sector zijn toegenomen en dat het die klanten streng in de gaten houdt en 'waar nodig passende maatregelen' zal treffen.

Rentederivaten
Behalve voor de heffingen heeft de bank ook geld opzij gezet voor het oplossen van problemen die zijn ontstaan bij de verkoop van rentederivaten aan mkb-ers. In het tweede kwartaal van vorig jaar reserveerde de bank daar ook al geld voor, nadat het alle probleemdossiers had geanalyseerd. In december vorig jaar concludeerde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) echter dat die beoordelingen 'aangepast moeten worden', waarop de bank de voorziening die het al had getroffen, heeft verhoogd. Hoe hoog het bedrag is dat de bank hiervoor opzij zet, wordt niet bekendgemaakt. 

Daarnaast zet de bank geld opzij vanwege juridische claims, onder meer voor de Euribor-hypotheken. De rechter oordeelde onlangs dat de bank ten onrechte de rente van dit type hypotheken verhoogde en klanten dus moet terug betalen. De bank is in beroep gegaan tegen die uitspraak, maar zet dus al wel geld opzij. De bank anticipeert op meer claims dan alleen de Euribor-hypotheken, welke dat zijn wil een woordvoerder niet zeggen. 

'Hogere heffingen'
De belangrijkste bedreigingen voor ABN AMRO vormen de langdurig lage rente, de toenemende concurrentie van met name verzekeraars op de hypotheekmarkt, en steeds strengere regelgeving. "Een ding dat we zeker weten, is dat de wettelijke heffingen in 2016 verder zullen toenemen", zei topman Gerrit Zalm.​

De bank keert een slotdividend uit van 44 cent per aandeel, waarmee het totale dividend in 2015 uitkomt op 81 cent per aandeel. Daarvan vloeit overigens 97 procent naar de staatskas, omdat de staat tot de beursgang op 20 november vorig jaar de enige aandeelhouder was. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore