Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Zalm kraakt beleid Mario Draghi

De ECB moet stoppen met de rente nog verder te verlagen. Het werkt niet, sterker nog: het beleid van Mario Draghi is schadelijk, zegt ABN Amro-topman Gerrit Zalm.

Zalm kraakt beleid Mario Draghi

03:30

De negatieve effecten van het ECB-beleid zijn groter dan de positieve. Volgens Zalm zal Draghi zich er 'op gegeven moment bij neer moeten leggen dat je met monetair beleid niet alles kunt doen'. Het herstel van de Europese economie moet volgens Zalm dan ook aan de markt worden overgelaten en niet meer kunstmatig worden ondersteund. Of Draghi moet stoppen met de steunmaatregelen? "Van mij hoeft het niet meer", aldus Zalm.

Zalms eigen bank heeft ook last van het beleid. Vanwege de hoge liquiditeitsbuffers die banken moeten aanhouden, heeft de bank veel kapitaal. Dat geld wordt vaak 's nachts gestald bij de ECB en die vraagt daar inmiddels geld voor. Dat kost de bank dus geld en dat gaat ten koste van de winstgevendheid, zegt Zalm.

Lage rente
Dat bedrijven door de lage rente sneller geld zouden lenen om te investeren en op die manier de economie aan te jagen, is volgens Zalm ook niet het geval. Ook wijst hij op de problemen van pensioenfondsen door de lage rente, die misschien zelfs moeten gaan korten op pensioenuitkeringen. En last but not least hebben ook consumenten last van het ECB-beleid, sparen levert nauwelijks rente op en de rente gaat waarschijnlijk nog verder omlaag. 

Lees ook de column van Roland Koopman: ECB, blijft met je poten van de economie af!

En bekijk hier het interview met Zalm: