Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Pittig weekje voor bitcoin: koers zakte naar 6200 dollar

Beeld © Getty

Het was geen fijne week voor bitcoinbeleggers. De koers zakte flink in na een hack in Zuid-Korea. Wel lijkt de koers vandaag licht te herstellen.

​Cryptovalutabeleggers zagen de koersen van hun munten flink dalen deze week. Zowel bitcoin, ether als bitcoin cash gingen onderuit.

Bitcoin stond op zondag nog op 7600 dollar. Woensdag werd een dieptepunt bereikt: 6252 dollar. Vandaag trekt de koers weer iets bij en schommelt hij rond de 6500 dollar.

Miniatuurvoorbeeld

Aanleiding van de dalende koersen was een hack bij een Zuid-Koreaans handelsplatform. Hackers braken in bij handelsplatform Coinrail en maakten ruim 40 miljoen dollar aan altcoins buit. 

In 1 maand 2000 dollar van de koers

Het is sowieso een maand van dalende cryptokoersen. Half mei stond de bitcoinkoers nog rond 8500 dollar. Nu dus zo'n 2000 dollar lager.

Miniatuurvoorbeeld

Veel Nederlanders hebben in de tweede helft van 2017 bitcoin of andere cryptovaluta gekocht. Wie dat in december deed zit nu echt op de blaren. Aan het eind van vorig jaar stond de bitcoinkoers namelijk rond de 19.000 dollar.

Prijsmanipulatie

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Texas is de enorme prijsstijging van eind 2017 mogelijk veroorzaakt door prijsmanipulatie, zo bleek deze week. De prijs van bitcoin en andere valuta zou zijn gemanipuleerd door handelsplatform Bitfinex. 

Nederland telde in februari nog 580.000 cryptovalutabeleggers. Of er sinds die tijd veel mensen zijn uitgestapt is niet bekend.