Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Gas en licht vanaf juli tientallen euro's duurder

Je laptop op je werk opladen is misschien helemaal geen gek idee vanaf juli. Beeld © Archieffoto ANP

De Nederlandse gas- en elektriciteitsrekeningen met variabele tarieven gaan vanaf juli omhoog. Voor huishoudens met zo'n soort energiecontract valt de energierekening mogelijk ruim 60 euro hoger uit. Ongeveer de helft van de huishoudens in ons land heeft zo'n contract.

De stijging is het gevolg van hogere inkoopprijzen op de energiemarkt, die de stijgende olieprijzen volgen, meldt vergelijkingssite Pricewise. Daarnaast moet Nederland meer gas importeren, omdat de gaswinning in Groningen wordt teruggedraaid.

Andere oorzaken zijn het terugtrekken van de Verenigde Staten uit de nucleaire deal met Iran en de politieke onrust in Venezuela, aldus directeur Hans de Kok. Dat is ook al terug te zien in de brandstofprijzen aan de pomp

Verschillen

De verschillen tussen verschillende energieleveranciers zijn groot, zo komt naar voren. Zo stijgen de kosten bij Eneco bij een jaarverbruik van 3500 kilowattuur stroom en 1500 kubieke meter gas met 64 euro. Bij Nuon is dat 32 euro en bij Essent blijven de prijzen gelijk.

Vast of variabel

Bij instaptarieven voor contracten met vaste maandprijzen is sinds april al een stijgende lijn te zien, aldus Pricewise. De variabele tarieven volgen die trend, als een klant zijn of haar contract verlengt, rekenen de energiemaatschappijen de prijs die op dat moment ook geldt voor iemand die een vast contract wil. 

'Ieder nadeel heeft een voordeel'

Hogere energieprijzen hebben ook een voordeel, De Kok. Als gas en licht duurder worden, zijn huishoudens sneller geneigd te investeren in duurzame energie. "In combinatie met verbeterde technologie verdienen mensen hun warmtepomp of zonnepanelen eerder terug", aldus De Kok.

Waarom de brandstofprijzen stijgen, legden we onlangs al uit: